Ülke genelindeki deprem felaketi ve ardından yaşanan sel olayları dikkat çekmişti. Özellikle Kilis ve Gaziantep illerinde yaşanan süper hücre fırtınalarının yol açtığı etkiler, görenleri hayrete düşürmüştü.
Sosyal medya platformlarında paylaşılan görüntüler, gökyüzünden düşen ceviz büyüklüğündeki dolu taneleri ve çakan şimşeklerle aydınlanan şehir manzaraları ile dikkatleri üzerine çekmişti. Son olarak Mekke'de görülen Süper Hücre Fırtınası vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Arama motorlarında "Süper Hücre nedir, nasıl oluşur? Süper Hücre Fırtınası Türkiye'ye mi geliyor?” sorularına yanıt aranıyor. İşte detaylar…
Süper Hücre nedir?
Süper hücre, atmosferdeki belirli koşulların bir araya gelmesi sonucu oluşan büyük ve şiddetli fırtınalardır. Bu fırtınalar, genellikle devasa boyutları, yoğun yağışları, rüzgarları ve büyük dolu taneleriyle tanınırlar.
Süper hücreler, diğer fırtına türlerine göre daha uzun ömürlü olabilirler ve büyük çaplı zararlara yol açabilirler.
Süper Hücre nasıl oluşur?
Süper hücre fırtınalarının oluşumu, atmosferdeki sıcaklık, nem, rüzgar hızı ve yönü gibi birçok faktörün karmaşık etkileşimine dayanır.
Genellikle sıcak ve nemli hava kütlesinin soğuk ve kuru hava kütlesiyle karşılaştığı bölgelerde oluşurlar. Bu karşılaşma, yükselen sıcak hava kütlesinin soğuk havayla çarpışmasıyla yükselmesine ve dönen bir hava akımının oluşmasına yol açar.
Süper Hücre nerelerde görülür?
Süper Hücre Fırtınaları genellikle ABD'nin orta ve güneydoğu bölgelerinde görülür. Türkiye'de süper hücre fırtınası daha çok Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yaşanır.