Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konya İl Genç Girişimciler Kurulu (GGK), Konya TEKNOKENT ve Konya Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi işbirliği ile bu yıl ilki gerçekleştirilen "Akademi Plus Proje Pazarı 2025”, Konya Ticaret Odası Teknoloji Kampüsü (KTOTEK) Konferans Salonu'nda yapılan açılış konuşmaları ile başladı. Gün boyu süren oturumlarda 14 farklı sunum akademisyen girişimciler tarafından yatırımcılar ile buluştu.
BİLGİNİN YATIRIMA DÖNÜŞTÜĞÜ BİR İŞ BİRLİĞİ
Programın açılış konuşmasında Akademi ve iş dünyasının birlikteliğine vurgu yapan TOBB GGK Konya İl İcra Kurulu Başkanı M. Erhan Öncan; "Bugün burada çok özel bir buluşmaya tanıklık ediyoruz. Sadece akademik projelerin sergilendiği bir etkinlik değil; aynı zamanda bilginin yatırıma, fikrin ürüne, potansiyelin ise başarıya dönüştüğü bir iş birliği zemini inşa ediyoruz” dedi. Bilgiyi üreten üniversiteler ve teknoloji kampüsleri ile; üreten, risk alan ve gelişimi önceleyen girişimcilerin buluşmasının büyük bir sinerji oluşturacağını belirten Öncan; "İşte bu iki dünyanın kesişim kümesi, geleceğin Türkiye'sini inşa edeceğimiz yerdir. Bizde bu noktada ortak paydalarda buluşmayı sağlayan zemin sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Konya'mız uzun yıllardır sanayi, tarım ve ticaretin güçlü merkezi olarak bilinir. Ancak artık bu güçlü şehir aynı zamanda yenilikçi fikirlerin, teknoloji odaklı çözümlerin ve girişimciliğin de bir üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” ifadelerini kullandı. Öncan, TOBB Konya Genç Girişimciler Kurulu olarak, gençlerin dinamizmini, akademinin bilgisini ve sanayinin tecrübesini bir araya getirmek için çalışmayı sürdüreceklerini söyledi. Ardından Kürsüye Gelen TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya İl Müdürü Vehbi Konarılı; girişimci akademisyenleri her zaman desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.
BİLGİ, TEKNOLOJİ VE GİRİŞİMCİ RUHU BİRLEŞMELİ
Programı destekleyen kuruluşlar olan, Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Sanayi Odası (KSO) ve Konya Ticaret Borsası (KTB) adına konuşan KTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lütfi Can Başaran ise konuşmalarında Akademik birikimin yatırımcı gücüyle buluşmasının önemine değindi. Bilgi ve teknolojinin oluşturduğu güçlü birlikteliğin ekonomi temelli ekosistem içerisine kanalize etmek gerektiğini vurgulayan Başaran şunları kaydetti; "Günümüz dünyasında kalkınmanın, ekonomik büyümenin ve küresel rekabet gücünün temelinde bilgi temelli üretim yer almaktadır. Artık ülkeler ne kadar çok üretim yaptıklarıyla değil, ne kadar yüksek teknoloji geliştirdikleri ve bilgiyi katma değere dönüştürdükleriyle anılıyor. İşte bu dönüşümde, üniversitelerimizin bilgi ve araştırma gücü ile yatırımcılarımızın girişimci ruhunu birleştirmek kritik önemdedir. Tam bu noktada, burada toplanmamıza vesile olan bu kıymetli program, bilgi ve teknoloji temelli üretimin kapısını aralamaya cevap verir nitelikte. Akademisyenlerimizin ortaya koyduğu yenilikçi projeler, bu platformda yatırımcılarla, sanayicilerle, iş insanlarıyla, girişimcilerle buluşuyor. Bilimin ticarileşmesi, teknolojinin üretime dönüşmesi için burada çok önemli adımlar atılmasını arzu ediyoruz. Bugün sergilenen projeler umut ediyorum ki belki de yarının patentine, lisans anlaşmasına, üretim hattına ya da küresel başarı hikâyesine dönüşecek.”
LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALARIN İŞ FİKRİNE DÖNÜŞME ORANLARI YETERSİZ
Üniversite-sanayi işbirliğinin önemine değinen Başaran; Konya'nın 5 üniversitesiyle içerisinde barındırdığı bilgi ve birikimle, bu konuda oldukça avantajlı olduğuna dikkat çekti. Buna karşın Konya'nın, lisansüstü çalışmaların iş fikrine dönüşme oranlarının hala yetersiz olduğunun altını çizen Başaran; "Lisansüstü çalışmaların iş fikrine dönüşme oranı Stanford Üniversitesi'nde yüzde 24, Avrupa üniversitelerinde yüzde 13, Konya üniversitelerinde yüzde 0,6 olduğu görülmekte. Bu anlamda şehrimizin üniversite ve sanayi avantajını katma değere dönüştürmek, hepimizin önceliği ve sorumluluğu olmalıdır. Bugün burada gördüğünüz projeler, büyük bir emeğin ve bilimin ürünüdür. Her biri, doğru iş birlikleriyle somut çıktılara dönüşebilecek niteliktedir. Sizleri bu kıymetli bilgi birikimine ortak olmaya, bu potansiyeli birlikte değerlendirmeye davet ediyoruz” diye konuştu.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ VURGULANDI
Son olarak kürsüye gelen Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu ise Ülkelerin gelişmişlik entegrasyonunun tüm sektörel gelişimlere bağlı olduğu, Üniversite - sanayi iş birliğinin günümüz dünyasında ki önemi, Üniversitelerin tüm toplumla iç içe bir şekilde iş birliği kurması gerekliliği ve Selçuk Üniversitesi Araştırma Dekanlığı'nın araştırma potansiyelinin belirlenmesinde aktif rol aldığı konularına değindi. Konuşmaların ardından çok sayıda akademisyenin farklı projelerle katılım sağladığı programın salonlardaki proje sunum oturum bölümlerine geçildi. Gün boyu süren oturumlarda 14 farklı sunum akademisyen girişimciler tarafından yatırımcılar ile buluştu. Dikkat çeken projeleri ile yatırımcılarla buluşan akademisyenler ülke geleceğine katma değer sağlayacak ürünlerini detaylı sunumlarla yatırımcılara aktardılar.
Kaynak: Haber Merkezi