Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda tarımsal üretim çeşitliliği artmaya devam ediyor. Bu kapsamda, kökeni Amerika kıtasına dayanan ve bölgede nadir olarak yetiştirilen yer elması bitkisi, üretim alternatifleri arasında öne çıkmaya başladı.
Tarım ekibinden yerinde inceleme
Konya'da yer elması üretimi yapılan arazilerde, tarım ekipleri tarafından kontroller gerçekleştirildi. Uzmanlar, çiftçinin arazisinde detaylı incelemelerde bulunarak sulama düzeni, sezonluk su ihtiyacı ve kritik gelişim dönemleri hakkında üreticiye bilgiler verdi.
Şifa deposu!
Besin değeri yüksek olan yer elması; demir, potasyum, magnezyum, fosfor gibi minerallerin yanı sıra C vitamini yönünden zengin bir içeriğe sahip. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan bu şifa kaynağı, kan şekerini sabit tutma, kilo kontrolü, bağırsak sağlığı, kolesterol ve tansiyon dengesi gibi pek çok faydasıyla öne çıkıyor. İçerdiği inülin sayesinde sindirimi düzenliyor, kansızlığı önlüyor ve vücuda enerji vererek halsizliğe iyi geliyor.
Yer Elması (Helianthus tuberosus) Nedir?
Bileşikgiller familyasına ait olan yer elması, kökeni Amerika kıtasına dayanan ve 17. yüzyılda Avrupa'ya oradan da Anadolu'ya yayılan bir bitki türü. Tek yıllık, dayanıklı otsu yapısıyla bilinen bu bitki; 1,5 metreye kadar boylanabiliyor. Dış görünüşüyle ayçiçeğine benzeyen ancak daha küçük yaprak ve çiçeklere sahip olan yer elmasının, altın sarısı çiçekleri ve yumru kökleri dikkat çekiyor. Bu kökler, patatese benzeyen ve bejden açık kahverengiye kadar değişen renk tonlarında olabiliyor.
(Mustafa İlker Şen)