Konya ili, sınırları dâhilinde endemik türlerin yetiştiği önemli bölgelerden biridir. Bu zengin bitki örtüsü içerisinde Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasına ait, Silene cinsi bitkiler öne çıkmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 250 dolayında türü bulunan bu cinsin üçü Konya sınırlarında endemik olarak yetişmektedir. Bunlardan biri de Silene Kucukodukii adlı bitkidir.
Boyu 45 cm ile 75 cm arasında değişiyor
Silene Kucukodukii, Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Çiçekli gövdesi 45-75 cm uzunluğunda olup, tamamı tüysüz ve yapışkanlıdır. Taban yaprakları şeritsi-mızraksı şekilde, gövde yaprakları ise çiçeklere doğru küçülür. Çiçek durumu tek, iki ya da salkım şeklinde olup, petaller sarımsı krem rengindedir ve 25-35 mm uzunluğundadır. Bitkinin kapsülleri oval şekilli olup, genellikle çanak yapraklar içinde yer alır.
Hadim Bölgesinde keşfedildi
Silene Kucukodukii, Hadim-Dedemli bölgesinde, 1500-1600 metre yükseklikte kırmızı topraklı ve kayalık alanlarda yetişmektedir. Bu bitki, ilk kez 2007 yılında Yavuz Bağcı ve arkadaşları tarafından bilim dünyasına tanıtılmıştır. Halk arasında "nakil çiçeği" olarak bilinen bu tür, Dünya Bitki Koruma Konseyi (IUCN) tarafından kritik tehlike altında (CR) olarak sınıflandırılmış ve kırmızı listeye alınmıştır.
Prof. Dr. Mustafa Küçüködük'e Adanan Bir Tür
Silene Kucukodukii'nin tür ismi, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Küçüködük'e izafeten verilmiştir. Sadece Hadim bölgesinde lokal olarak bulunan bu bitki, Konya'nın endemik bitki zenginliğinin önemli bir temsilcisidir.
Kaynak: Haber Merkezi