Çumra tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü ilçelerimiz arasında yer alıyor. Kültürel zenginliği ile öne çıkan bu ilçede gezip görülebilecek çok fazla yer vardır. İsmini çamurdan alan Çumra ilçesiyle ilgili araştırmalar hız kazandı. Özellikle kültür turizmiyle ilgilenen kişiler Çumra nerenin ilçesi sorusuna yanıt arıyor. Bu yazımızda Çumra ilçesiyle ilgili tüm detayları bilgilere ulaşabilirsiniz.
Çumra Nerenin İlçesi?
Kültürel açıdan sahip olduğu zenginliği ile adından söz ettiren Çumra ilçesi Konya ilimize bağlı ilçeler arasındadır. Çumra ilçesi, Konya şehir merkezine 43 km uzaklıkta konumlanır. Konya – Karaman demiryolu üzerine kurulan bu ilçe kültürel ve tarihi unsurları ile adından söz ettirir. 1926 yılında doğup gelişen bu ilçe ismini bataklık ve çamur olmasından dolayı çamurdan almıştır.
Konya Ovası'nda bulunan Çumra ilçesi özellikle Çatalhöyük ile ünlü bir ilçedir. 1958 yılında keşfedilen Çatalhöyük'te çeşitli aralıklarla bilimsel kazılar yapılmaktadır. Günümüzde kapsamlı olarak devam ettirilen bu kazılarla Neolitik döneme uzanan en eski yerleşim yerlerinden biri ortaya çıkmıştır. Konya'ya bağlı Çumra ilçesi insanlık tarihine ışık tutan Çatalhöyük dışında pek çok farklı kültürel ve tarihi zenginlik barındırmaktadır.
Çumra İlçesinin Tarihçesi
Çumra ilçesinin tarihsel geçmişi de dikkat çekici bilgilere sahiptir. M. Kemal Atatürk trenle Adana'ya giderken Çumra ilçesinde mola vermiştir. Bu istasyonda etrafı seyredip tesisi gördükten sonra "Bu şirin beldeyi geliştirmek, buraya önem vermek lazımdır. Çumra ilçe olmaya layıktır” demiştir. Atatürk'ün emri ile 26 Haziran 1926 yılında Çumra yerleşim yeri olmaya başlamıştır. Özellikle Balkanlardan Anadolu'ya gelen 300 göçmen ailesi Çumra'ya yerleştirilmiştir.
Çumra'nın yerleşke olarak tarihi 9000 yıl öncesine kadar dayanır. 1961 yılında yapılan kazılarda Çatalhöyük ortaya çıkmıştır. Ayrıca Çumra merkezde bulunan Sıraçlıhöyük ve farklı mahallelerinde bulunan çok sayıda höyük vardır. Bunlar arasında Dedemoğlu höyüğü, Abditoğlu höyüğü ve Seyithan höyüğü gibi yerleşim yerleri bulunur.
Çumra İlçesi Gezilecek Yerler
Çumra ilçesi tarihsel ve kültürel açıdan pek çok zenginliğe sahiptir. Pek çok farklı höyük bulunan yörede Selçuklu hakimiyetine rağmen herhangi bir tarihi eser yoktur. Neolitik dönemden sonra Çumra ve çevresinde Hititler, Persler ve Frigyalılar hüküm sürmüştür.
Konya'ya bağlı Çumra ilçesinde gezilecek yerler arasında şunlar öne çıkar:
• Çatalhöyük
• Sırçalı mesire yeri
• Apa Barajı
• Apasaraycık obruğu
• Gökhüyük Tımraş obruğu
Sırçalı mesire yeri Çumra'da ziyaret edilen doğal güzellikler arasında bulunur. Doğayla baş başa kalmak isteyen ziyaretçiler burayı tercih eder. Mesire yerinde şelale, gezi yolları, piknik alanları ve çocuk parkları bulunur. Rivayetlere göre Yavuz Sultan Selim, Mısır seferine giderken Çumra üzerinden geçmiştir. O zamanlar bataklık halde olan bu bölgede çamur çoktur. Yavuz askerlerine paçanızı çemreleyin diye emir vermiş ve çemre kelimesi zamanla Çumra adını almıştır. Konya iline bağlı Çumra'nın en popüler yeri Çatalhöyük'tür. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist, tarihe ışık tutan bu yerleşim yerini incelemek için Çumra'ya gelir.
Çumra İlçesi Nerede?
Konya'nın ilçelerinden Çumra'da yerleşik hayat, merkeze 12 km uzakta olan Çatalhöyük ve çevresinde başlamıştır. Çatalhöyük pek çok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Toroslardan kaynağını alıp Beyşehir gölünden gelen kanalla birleşen Çarşamba çayı, Çumra ilçesindeki Apa barajına akar. İlçenin 35 km güneyinde bulunan Apa barajı doğal güzellik alanlarından biri olarak kabul edilir.
Kaynak: Haber Merkezi