Taşıdığı derin tarihi geçmişi ile pek çok kültür ve medeniyete beşiklik eden Konya, dünyanın ilk Hristiyan yerleşim yeri ve mabetlerine ev sahipliği yapıyor. İnanç turizmi ve kültür turizm potansiyeli yüksek olan Konya'ya bir yılda minyonlarca turist geliyor.
Kültür turizmi adına önemli bir konuma sahip
Sille, Aya Elena Kilisesi, Kilistra Antik Kenti, Eflatunpınar Hitit anıtı, Çatalhöyük, Karahöyük, İvriz Kaya Kabartmaları, Bolat, Nekropol ve Bouleterion gibi önemli tarihi değerler Konya'nın kültür turizmini ön plana çıkarıyor. Bunların yanı sıra UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Çatalhöyük Neoletik Kenti, yabancı ve yerli turistler tarafından ziyaret ediliyor.
Dünyanın en eski yerleşim yeri: Çatalhöyük
Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Küçükköy Mahallesi yakınlarında bulunan Çatalhöyük, milattan önce 7 bin yıllarından itibaren Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı'nda yerleşim yeri olarak kullanılmış arkeolojik kalıntılar yer alıyor. Dünyanın en eski yerleşim yerleinden biri olan Çatalhöyük, diğer neolitik yerleşimlerden temel farkı, bir köy yerleşmesini aşıp kentleşme evresini yaşamakta olmasıdır.
Çevresinde yapılan değişikliklerle beraber turizmi canlanıyor
Dünyanın tarihi ve Konya'nın kültür turizmi için büyük öneme sahip olan Çatalhöyük, son yıllarda Konya Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarıyla daha fazla önem kazandı. Çatalhöyük'ün çevresine yapılan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'nin açılması ziyaretçi sayısını arttırdı.
Neolitiğe ışık tutuyor
Günümüzden 9000 yıl öncesine tarihlenen Çatalhöyük Neolitik Kenti'nin buluntu replikaları, farklı dillerde dokunmatik ve sesli bilgilendirme cihazları, projeksiyon canlandırmaları ile ziyaretçilerini karşılayan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, kazı ve araştırmaları kapsamında değerlendirilen taş eser, seramik buluntu, hayvan ve insan kemiklerinin incelendiği antropolojik bölüm, arkeobotanik labaratuvarı, çevresel iklim, bitki örtüsü, su kaynakları, çeşitli mineraller, Çatalhöyük flora ve faunası, duvar resimleri, beslenme tipi, ölümlerine neden olan hastalıkları ve ‘damda yaşam' başlığı altında Çatalhöyük model evi ile neolitiğe ışık tutuyor.
"Gezdikçe tarihle iç içe bir deneyim yaşıyor gibi hissediyorum''
Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'ni ziyarete gelen Küçükköy Mahalle sakinlerinden Numan Bülüç, "Çocukluğumdan itibaren bize yakın konumda bulunduğu için Çatalhöyük'e birçok kez geldim ama Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'ne ilk defa geliyorum. Burayı gezdikçe tarihle iç içe bir deneyim yaşıyor gibi hissediyorum, çok güzel bir yer olmuş. Hem mahallemiz hem de Konya'mız için önemli bir yer olan Çatalhöyük'e herkesin gelmesini ve görmesini ısrarla tavsiye ediyorum'' dedi.
(Mustafa İlker Şen)