Konya'nın uçsuz bucaksız tarım alanları ürün çeşitliliği ile dikkat çekiliyor. Tarlalarda yılın 4 mevsimi hareketlilik var.
Üretimin yükünü bu mahalle sırtlıyor!
Türkiye'deki havuç üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştiren Konya'nın Meram ilçesine bağlı Kaşınhanı Mahallesinde yıllık yaklaşık 300 bin ton havuç üretimi yapılıyor. Mahalle sınırlarını aşan havuç tarlalarının büyüklüğü 80 bin dekarı geçti.
Tarlalar hiç boş kalmıyor!
Hububat üretimi yapan çiftçiler yılın belli dönemlerinde; ekim, sulama, ilaçlama ve hasat için tarlaya giderken Kaşınhanı ilçesinde havuç üretimi yapan çiftçiler yılın her mevsiminde tarlada olmak zorunda. Havuç üretimi neredeyse yılın 12 ayına yayılmış durumda.
Ekim ve söküm aynı anda!
Yazın ekimi yapılan havuç tohumları kış mevsiminin ortalarında hasat edilirken aynı dönemde örtü altında havuç ekimi yapılıyor. Hasat edilen havuçlar yıkama ve paketleme için fabrikalara taşınırken aynı anda örtü altında filizlenen havuçların da takibi yapılıyor.
Yurtdışına da gönderiliyor!
Kaşınhanı Mahallesinde üretilen havuçlar iç pazarın yanı sıra Rusya, Romanya, Bulgaristan, Arabistan ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Konya'nın Meram ilçesi Kaşınhanı Mahallesinde havuç mesaisinin sürekli devam ettiğini ve ekonomiye önemli katkı sağladığını ifade eden Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu tarlalardaki hareketliliğe dikkat çekerek, yoğun mesaiyi sosyal medya hesabından paylaştı.
Prof. Dr. Soylu şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye havuç üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştiren Konya'nın Kaşınhanı beldesinde kademeli ekim ve hasat bir yıl boyunca devam ediyor. Bugünlerde bir taraftan Ocak ayında tül altına ekilen tohumlar çıkış yaparken diğer taraftan yaza doğru ekilmiş havuçlar sökülüp pazara sunuluyor”
(Mustafa İlker Şen)