Tarımın elverişli olduğu Konya Ovası'nda her yıl farklı farklı ürünler yetiştiriliyor. Susuz tarımın da yapıldığı Konya'da buğday, çavdar, yonca, havuç, pancar, çerezlik kabak çekirdeği, patates, mısır ve daha birçok ürün ekiliyor.
Çiftçiler çerezlik ayçiçeğine yöneldi
Yaklaşık 2 milyon hektarlık tarım arazisiyle Konya, çok büyük bir üretim üssü haline geldi. Her yıl farklı farklı ürün eken Konyalı çiftçilerin son yıllarda veriminden ve fiyat performansından dolayı çerezlik ayçiçeğine yönelmeye başladılar.
Çerezlik ayçiçeği gözde ürün oldu
Üretim alanlarında çiftçilerin tercihleri zaman zaman değişiklik gösterse de hangi ürünün geliri fazla ise o ürünü ekiyorlar. Konya Ovası'nda çiftçiler, mısır ve şeker pancarı ekimine ağırlık verse de çerezlik ayçiçeği, bu ürünlerden sonra gözde ürün olmayı başardı.
Verimi ve fiyatı çiftçileri sevindiriyor
Birim alanında elde edilen ürün ve fiyat performansının yüksek olduğu çerezlik ayçiçeği, dekarda yaklaşık 400-550 kilogram arasında, 2 bin 500 metrekare alanda ise bin ila bin 500 kilogram ürün elde ediliyor. Tüketimi sınırlı olan ancak yağlık ayçiçeğine göre oldukça karlı olan çerezlik ayçiçeği, geçen yıl 25 ila 50 lira arasında satıldı.
Su tüketimi diğer ürünlere göre az
Yağlık ayçiçeğine göre fiyatı 2-3 katı olan çerezlik ayçiçeği, çiftçilerin yeni tercihi oldu. Bazı ilçelerde ekilen çerezlik ayçiçeği, hemen hemen her ilçede ekilmeye başlandı. Üretim alanı her yıl yavaş yavaş artan çerezlik ayçiçeği, fiyat ve rekoltenin yanı sıra su tüketimi diğer ürünlere göre daha az oluyor.
(Mustafa İlker Şen)