Konya'da oldukça rağbet gören mantar türlerinden biri olan domlan mantarı tezgahlarda yerini alamaya başladı. Mutfaklarda çoğu kişi tarafından tercih edilen domalan mantarının toplaması ise bir o kadar zahmetli.
Nisan yağmurlarından sonra olgunlaşıyor
Yapay ortamlarda yetiştirilmeyen, yetiştirilmek istendiğinde ise fazla verim alınamayan domalan mantarı, doğada kendiliğinden yetişen bir tür olarak kabul ediliyor. Konya Ovasında bulunan domalan mantarı Nisan yağmurlarından sonra olgunlaşmaya başlayarak ekim ayına kadar toplanılıyor.
Toprağın altında yetişiyor yeri kolay kolay tespit edilmiyor
Genellikle ince bir toprak tabakası altında bulanabilmesine rağmen toprağa gömülü olarak da yetişen domalan mantarının yerini tespit etmek bazen kolay olmuyor. Zor koşullarda bulunan domalan mantarı, kırsal arazilerde dağınık şekilde büyüdüğü için bulunması git gide zorlaşıyor.
Domalan mantarı neye benzer?
6-10 ila 5–6 santimetre çapında, küre şeklinde, üst kısım basık ve dalgalı, genellikle patates yumrusu şeklinde görülen domalan mantarının yüzeyi genelde düz bazen pürüzlü, geniş oluklara ayrılmış, kırmızımsı-soluk kahverengi, bazen sarımsı veya gül rengini alıyor.
Domalan mantarın fiyatı belli oldu
Konya'da yağmurun az olması domalan mantarının fiyatını da etkiledi. Nisan yağmurlarından sonra tezgahlarda yerini alan domalan mantarı, geçen yıl 350-450 TL arasında satılırken bu yıl fiyatı arttı. Seveni çok olan domalan mantarı bu yıl 600 ila 700 TL arasında satılıyor.
(Mustafa İlker Şen)
