Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda her yıl ekim alanı artan mısırın ekiminde sona yaklaşıldı.
Bazı çiftçiler suluyor bazıları ise ekiyor!
Son yıllarda hayvansal yem ihtiyacının artması ve biyoetanol gibi sanayi alanlarında mısıra olan talebin yükselmesi, Konya'daki üretimin önemini artırdı.Konyalı çiftçilerin bazıları mısır tarlalarını sularken bazıları ise Mayıs ayının başlarında etkili olan sağanak yağışlardan dolayı ekimini yeni yapıyor.
Sapı bile para ediyor!
Konya'nın tüm ilçelerinde yaygın şekilde ekilen mısır, yalnızca tanesiyle değil, sapıyla bile çiftçilere kazanç sağlıyor. Mısır hasat edildikten sonra tarlada kalan sapı mısır balyası yapılarak hayvanlara yem olarak kullanılıyor.
Verim yüksek, fiyatlar tatmin etmiyor
Buğdaydan sonra Konya'da en fazla üretilen tarım ürünlerinden biri olan mısır, sulu arazilerde 2.500 metrekarelik alandan iyi bakım koşullarında 4 ila 6 ton arasında verim sağlıyor. Ancak yüksek verime rağmen, son iki yıldır açıklanan alım fiyatları çiftçileri memnun etmiyor.
Konya mısır üretiminde ilk sırada
En fazla su tüketen tarım ürünlerinden biri olan mısırın üretiminde Konya , Türkiye 1.'si oldu. Türkiye'de üretilen 8 milyon 100 bin ton dane mısırın yüzde 25'ü Konya'da üretildi. Konya'da 2024 yılında 2 milyon 11 bin 729 ton dane mısır hasadı yapıldı.
(Mustafa İlker Şen)