Konya’da kış ayların vazgeçilmez lezzeti! Ekmekle değil hamurla tüketiliyor

 Konya’da kış ayların vazgeçilmez lezzeti! Ekmekle değil hamurla tüketiliyor
Konya’da soğuk hava etkisini göstermeye başlarken, kış aylarının vazgeçilmez çorbası olan arabaşı çorbası evlerde hazırlanmaya başlandı.

Anadolu'nun pek çok bölgesinde sevilerek tüketilen bir çorba çeşidi olan arabaşı çorbası, her bölgede farklı özelliklere sahip. Konya'da da bol acılı ve soğuk günlerde tüketilmesi ise öne çıkan özelliklerinden biridir.

EKMEKLE DEĞİL HAMURLA TÜKETİLİYOR

Arabaşı isminin nereden geldiği konusunda farklı rivayetler olmakla birlikte kesin bir bilgi yoktur. Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak tüketilmesidir. Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan arabaşı, Konya'da kış aylarının vazgeçilmez bir lezzettir.

ÇORBAYA HAMURU İLK DÜŞÜREN BİR SONRAKİ ARABAŞINI YAPAR

Yalnızca un, su ve biraz da tuz eklenerek pişirilen hamur; ilk örnekleri keklik etiyle, sonraki örnekleri horoz veya kaz etiyle yapılan bu çorbayla yutularak tüketilmektedir. Konya'da eski geleneklere göre çorbası aynı tastan ortak olarak içilirdi ve çorbaya hamuru ilk defa düşüren kişinin evinde bir sonraki arabaşı yapılırdı.

ARABAŞI ÇORBASI YAYGIN OLARAK İÇ ANADOLU BÖLGESİ'NDE GÖRÜLÜR

Yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi'nde görülen arabaşı çorbası, Türkiye'de Konya, Çorum, Nevşehir, Ankara, Antalya, Burdur, Denizli, Muğla, Niğde, Sivas, Aksaray, Uşak, Afyonkarahisar, Mersin, Eskişehir, Karaman, Kütahya, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Isparta ve Kayseri'nin Türkmen ağırlıklı ilçelerinde bilinir. Türkiye'nin diğer illerinde ise pek fazla bilinmez.

KONYA USULÜ ARABAŞI ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Tavuk veya boyun etini yaklaşık 45 dakika haşlayın ve pişmesine yakın tuz ilave edin. Piştikten sonra etler tel tel didikleyin. Tencerede yağ eritin ve un ilave edin. Unu hafif ateşte sararıncaya kadar kavurun ve salçası ilave edilerek bir iki defa çevirin ve biber ilave edin.

Tavuk suyunu hazırlanan bu meyaneye yavaş yavaş ilave edin. Kaynayınca hafif ateşe alınıp etleri ilave edin. Kapağını kapatıp 10 dakika daha pişirip servise hazır hale getirin. Tavuk suyunun 2 bardağı ile unu boza kıvamında ezin ve tencerede 3 bardak tavuk suyu ile tuzu kaynatın.

Ardından unlu karışımı iplik gibi dökerek ilave edin. Hafif ateşte karıştırarak koyulaşınca tepsiye dökün. Donunca baklava dilimi şeklinde kesip ortasını bıçakla çorba tası olana kadar açın. Çorba kasesini ortaya koyun. Limon eşliğinde servise hazır edin.

(Mustafa İlker Şen)

 

 

 

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Konya haberleri

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • AO
    Afiyet olsun
    1 yıl önce

    Arabaşı yapılırsa hindiden Ben gelirim ikindiden… Arabaşı yapılırsa tavşandan Ben gelirim akşamdan… Arabaşı yapılırsa kazdan Ben gelirim yazdan… Arabaşı yapılırsa boyundan Ben gelirim oyundan… Arabaşı yapılırsa tavuktan Ben gelemem soğuktan

    • Cevapla
    • Begen (6)
    • Begenme (0)
  • P
    PALA
    1 yıl önce

    ARABAŞI EN ÇOK KONYA EREĞLİ DE İÇİLİR YALINIZ AKSARAYLILAR VE BAZI İLLERİMİZ BİLMEZLER ÖNEMLİ OLAN ÇORBANIN GÜZEL OLMASI VE HAMURU TAM KIVAMINDA NE İNCE NEDE KALIN OLMAMALI

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER