Anadolu'nun pek çok bölgesinde sevilerek tüketilen bir çorba çeşidi olan arabaşı çorbası, her bölgede farklı özelliklere sahip. Konya'da da bol acılı ve soğuk günlerde tüketilmesi ise öne çıkan özelliklerinden biridir.
EKMEKLE DEĞİL HAMURLA TÜKETİLİYOR
Arabaşı isminin nereden geldiği konusunda farklı rivayetler olmakla birlikte kesin bir bilgi yoktur. Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak tüketilmesidir. Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan arabaşı, Konya'da kış aylarının vazgeçilmez bir lezzettir.
ÇORBAYA HAMURU İLK DÜŞÜREN BİR SONRAKİ ARABAŞINI YAPAR
Yalnızca un, su ve biraz da tuz eklenerek pişirilen hamur; ilk örnekleri keklik etiyle, sonraki örnekleri horoz veya kaz etiyle yapılan bu çorbayla yutularak tüketilmektedir. Konya'da eski geleneklere göre çorbası aynı tastan ortak olarak içilirdi ve çorbaya hamuru ilk defa düşüren kişinin evinde bir sonraki arabaşı yapılırdı.
ARABAŞI ÇORBASI YAYGIN OLARAK İÇ ANADOLU BÖLGESİ'NDE GÖRÜLÜR
Yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi'nde görülen arabaşı çorbası, Türkiye'de Konya, Çorum, Nevşehir, Ankara, Antalya, Burdur, Denizli, Muğla, Niğde, Sivas, Aksaray, Uşak, Afyonkarahisar, Mersin, Eskişehir, Karaman, Kütahya, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Isparta ve Kayseri'nin Türkmen ağırlıklı ilçelerinde bilinir. Türkiye'nin diğer illerinde ise pek fazla bilinmez.
KONYA USULÜ ARABAŞI ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Tavuk veya boyun etini yaklaşık 45 dakika haşlayın ve pişmesine yakın tuz ilave edin. Piştikten sonra etler tel tel didikleyin. Tencerede yağ eritin ve un ilave edin. Unu hafif ateşte sararıncaya kadar kavurun ve salçası ilave edilerek bir iki defa çevirin ve biber ilave edin.
Tavuk suyunu hazırlanan bu meyaneye yavaş yavaş ilave edin. Kaynayınca hafif ateşe alınıp etleri ilave edin. Kapağını kapatıp 10 dakika daha pişirip servise hazır hale getirin. Tavuk suyunun 2 bardağı ile unu boza kıvamında ezin ve tencerede 3 bardak tavuk suyu ile tuzu kaynatın.
Ardından unlu karışımı iplik gibi dökerek ilave edin. Hafif ateşte karıştırarak koyulaşınca tepsiye dökün. Donunca baklava dilimi şeklinde kesip ortasını bıçakla çorba tası olana kadar açın. Çorba kasesini ortaya koyun. Limon eşliğinde servise hazır edin.
(Mustafa İlker Şen)