Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya'da kışın tarlada hasadı gerçekleşen tek ürün havuç oluyor. Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 65'ini karşılayan Konya'da hava şartlarının zor geçmesine rağmen hasadı devam ediyor.
Havucun hasadı Mayıs ayında son buluyor
Tarım arazisinin geniş olduğu Konya Ovası'nda Meram ilçesine bağlı Kaşınhanı Mahallesi'nde 80 bin dekar arazide havuç yetiştiriciliği yapılıyor. Bin bir emekle çiftçiler tarafından hasat edilen havuç, Kaşınhanı'nda Mayıs ayına kadar hasadı yapılıyor.
Yılda 200 bin ile 250 bin ton havuç üretiliyor
Kaşınhanı Mahallesi'nde 80 bin dekar arazide, yılda ortalama 200 bin ile 250 bin ton arasında havuç üretimi yapılıyor. Aşamalı ekimin ardından aşamalı söküm yapılan havuçların bir bölümü ise kış aylarında tarlalardan kadınlar tarafından tek tek elle söküm yapılarak toplanıyor.
Havuç fabrikalarındaki mesailer aralıksız devam ediyor
Tarladan toplanarak kamyonlarla fabrikalara götürülen havuçlar, burada özenle yıkandıktan sonra paketleme işlemi yapılıyor. Son günlerde sıfır dereceye kadar düşen bölgedeki hava sıcaklığına rağmen havuç fabrikalarındaki mesailer aralıksız devam ediyor.
Havuç üretiminde kadınlar söz sahibi
Hasadı devam eden havucu hava şartlarından dolayı makine sökümüyle yapılamıyor. Genellikle sökümü kadın çalışanlar tarafından yapılan havuç havuzlarda suyla temizleniyor. Havuçların boyları makinelerle tespit edilerek yine kadınlardan oluşan paketleme ekiplerinin önüne geliyor. Havuç üretimi tarladan ürünlerin sökümüne, ot temizliği ve paketlemesine kadar yüzde 80'i kadınlar tarafından yapılıyor. (Mustafa İlker Şen)