DOLAR
38,97
EURO
44,48
STERLİN
52,90
GRAM
4.205,27
ÇEYREK
6.936,31
YARIM ALTIN
13.863,61
CUMHURİYET ALTINI
27.598,43

Konya’da yetişiyor! Ne gübre ne su istiyor: Kuraklığa bile dayanıklı!

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da yetişiyor! Ne gübre ne su istiyor: Kuraklığa bile dayanıklı!
Konya’nın Bozkır ilçesinde kuraklığa dayanıklı Bozkır Karayahya Karpuzu fidesi dikimine başlandı.

"Bozkır Karayahya Karpuzu" yörede geleneksel yöntemlerle, tamamen doğal şartlarda yetiştiriliyor. Karpuz üreticisi Yunus Çakan, ailesiyle birlikte yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanda ilaçsız ve gübresiz üretim yaptıklarını belirtti. Çakan, kuraklığa dayanıklı olan bu karpuz türünün, su ihtiyacının az olması nedeniyle zorlu iklim şartlarında çiftçiler için iyi bir alternatif olabileceğini ifade etti.

Çakan, "Bozkır'da karpuz ekimine bismillah dedik, sezonu açtık. Burada tamamen doğal, gübresiz, ilaçsız bir şekilde ve kendi imkanlarımızla, nadiren su vererek karpuz üretimine devam ediyoruz. Tüm çiftçilerimize şöyle söyleyeyim: Şu an ülke şartlarında kuraklık nedeniyle su sıkıntısı var. Bu karpuz, pek su istemeyen bir bitki. Buna yönelebilirsiniz, yani karpuz üretimi yapabilirsiniz. Tabii illa karpuz şart diye bir şey değil, daha az su isteyen başka meyve-sebzelere de yönelebilirsiniz. Çünkü kuraklık nedeniyle tüm çiftçiler zor durumda, bunu herkes biliyor" dedi.

"Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanı kendi imkanlarımızla ekiyoruz"

Bozkır'a bağlı Karayahya Mahallesinde kendi imkanlarıyla biraz taşlı olsa da verimli toprakta karpuz yetiştirdikleri belirten Çakan,

"Karpuzumuz bu çevrede 'Bozkır Karayahya Karpuzu' diye geçiyor. Tarlamıza tüm aile fertlerimizle birlikte damlama hattı serdik, can suyunu verdikten sonra karpuzumuzu çok fazla sulamıyoruz. Aşırı sıcaklarda bir-iki kez su veriyoruz. Satışımızı burada, yol boyunda yapıyoruz. Bozkır'da ve burada satıyoruz, dışarıya göndermiyoruz. Zaten kendi ihtiyacımız kadar üretiyoruz, halkımız da karpuzumuzu tanıyor. Biz, annem, babam, abimle birlikte 5-6 kişilik bir aile ekibiyiz. Burada, yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanı kendi imkanlarımızla ekiyoruz. Yağış olursa, ortalama 8 bin -10 bin kadar fide dikiyoruz. Şunu da belirteyim, bu fideler kabak aşısı değil. Bunları tamamen serada, çekirdekten kendimiz yetiştiriyoruz. Allah verirse, yağış olursa ürün alıyoruz, olduğu kadarına da şükrediyoruz" şeklinde konuştu.

"Hormon hiçbir şey yok bunda"

Karayahya Mahallesinden Mehmet Topal ise üretimin tamamen organik olduğunu, hiçbir kimyasal madde kullanılmadan yetiştirilen karpuzların lezzeti ve doğallığıyla bölgede tanındığını söyledi. Mehmet Topal,

"Hayırlısıyla karpuz sezonumuza başladık. Bu tamamen organik. Bunda ilaca gerek yok. Toprakta ne bittiyse aynısı. Gübre zaten hiç olmaz. Allah'ın izniyle hormon hiçbir şey yok bunda, doğal olarak eski Karayahya köy karpuzu bunlar. Bu naylonları da dibinde ot çıkmasın diye çekiyoruz. Bu fidelere su vermiyoruz, kuraklığa uygun bir ürün bu. Şimdi dikerken bir can suyu veriyoruz, araziye uygun. Başka su yok, yağmur yağınca olacak. Yağmadı mı? Aynı bu naylonun altındaki rutubetle yetişiyor. Büyüklüğünü, organik yapısını koruyor. Kendi tadı desen aynı, organik olarak güzel. Yani eskisi gibi tatlı, güzel bir karpuz yetiştiriyoruz" diye konuştu.

Aile üyelerinden Suna Topal da üretim sürecine destek verdiklerini belirterek bereketli bir sezon temennisinde bulundu.

Kaynak: İHA

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • AH
    Abdullah Harzem
    39 gün önce

    Tohumu nerede

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • SA
    S. A.
    33 gün önce

    Karpuzun içinde

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • F
    Fuhat
    39 gün önce

    Susuz yetişiyor neden metin altına damlama döşüyorsunuz

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (3)
  • HK
    Huni kafa
    38 gün önce

    Haberi nerenle okuyorsun ?

    • Begen (0)
    • Begenme (3)
  • HK
    Hüseyin kekec
    36 gün önce

    Susuz derken suyu aztuketen demektir yani sen 1 hatada su versin bu bütün hepsi 3 sulamada yetişir

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • M
    Misafirler
    39 gün önce

    Damlamayı bile çekmiş susuz diyor

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (5)
  • A
    Asi
    39 gün önce

    Denk gelirse bizde alırız. Gerçekten doğal anam babam karpuzdur. Allah üretene bereket yiyene afiyet versin...

    • Cevapla
    • Begen (8)
    • Begenme (3)
  • AB
    Abdullah bilir
    36 gün önce

    Yıllar önce o mahallede bir abinin bahçesinden gece karanlığında ayağına değen karpuzu yol seçmeden keselim bir bak demişti öyle yaptık o gün bu gündür öyle lezzetli karpuz yemedim gerçekten çok tatlı bereketli olsun emekleri karpuzun adresi bozkır karayahya mahallesi

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • MH
    Mal haber
    34 gün önce

    Damlama döşenmiş nadiren şu varmis hikaye guzel

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (2)
  • Y
    Yabancı
    33 gün önce

    Susuz nesusuzu örtü damlama dünya masraf

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
  • K
    Konyalı
    33 gün önce

    Susuz mahsulmu olur hadi ordan yalan isiniz gücünüz yarı hormon

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER