Konya'nın merkezinde İstanbul Yolu yakınlarında bulunan bir parkta, Osmanlı'nın son dönemlerinde ve Milli Mücadele Dönemi'nde büyük başarılar sergileyen Sudanlı Zenci Musa'nın ismi yaşatılıyor.
İslam için büyük başarılara imza atmış kahraman
Teşkîlât-ı Mahsûsa mensubu ve Osmanlı Ordusu'nda gönüllü asker olan Zenci Musa ya da Sudanlı Zenci Musa Kuşcubaşı Eşref'in emir eri olarak tanınıyor. Osmanlı'nın son dönemlerinde İslam için büyük çaba göstermiş kahraman olarak bilinen Musa'yı birçok şair ve yazar tarafından kaleme alınmıştır.
Mehmet Akif Ersoy'un kaleminden Zenci Musa
Kahraman olarak adını tarihe yazdıran, günümüzde de Konya'da bir parkta ismi hayat bulan Zenci Musa'dan Mehmet Akif Ersoy, Sefahat'ta şöyle bahsetmiştir; ”Eşref Bey'in emireri Zenci Musa, omuzundan arşa yükseldi nebi İsa'' ifadeleri yer alıyor.
Zenci Musa'nın hayatı
1880 yılında Girit'te dünyaya gelen Zenci Musa, Aslen Sudanlıdır. Babasıyla birlikte Girit'te yaşarken, babasının vefatı üzerine bir Türk hayranı olan dedesinin yanına Kahire'ye taşındı ve Türklerin olduğu bir mahallede yetişen Musa, Türkçeyi iyi derecede bu mahallede öğrendi. Dedesi ile beraber 1911 yılında gönüllü olarak Trablusgarb savaşına katıldı. Bu sırada Libya'ya yerli halkı İtalyanlara karşı örgütlemeye gelen Kuşcu Başı Eşref ile tanıştı ve emir eri oldu.
Trablusgarb savaşının bitmesinin ardından Balkan Savaşlarına, I. Dünya Savaşı esnasında Sina-Filistin Cephesi'ne, Hicaz-Yemen Cephesi'ne, Çanakkale Savaşı'na ve Birinci Kanal Hareketi'ne katılan Zenci Musa, Cemal Kutay'ın iddiasına göre, İstanbul'un işgal günlerinde Britanya Ordusu generali General Harington'un Musa'yı İngilizler'in safına çekmek için altın teklif etmiş, fakat Musa bunu kabul etmemiştir.
Katıldığı savaşlarda hem silahlı mücadele hem de istihbarat faaliyetleri yürüten Musa, 1919 yılında Üsküdar Şeyh Ata Efendi'nin Özbekler Tekkesi'nde yaşarken verem hastalığından öldü. Naaşı, Özbekler Tekkesi'nin yanında bulunan mezarlığa defnedildi. Günümüzde mezar yeri tam olarak bulunamadığından, mezarlık içerisinde belirlenen bir yere anısına kitabe konuldu.
(Mustafa İlker Şen)