Konya’daki bu parkın ismini görenler şaşırıyor! İsmi yaşatılan kahraman kim?

 Konya’daki bu parkın ismini görenler şaşırıyor! İsmi yaşatılan kahraman kim?
Konya’nın merkezinde bulunan parkın ismini gören dönüp tekrar bakıyor. Parkın isim sahibi olan ve tarihinde kahramanlık yatan Zenci Musa adıyla bilinen kahramanın hikayesi dikkat çekiyor.

Konya'nın merkezinde İstanbul Yolu yakınlarında bulunan bir parkta, Osmanlı'nın son dönemlerinde ve Milli Mücadele Dönemi'nde büyük başarılar sergileyen Sudanlı Zenci Musa'nın ismi yaşatılıyor.

İslam için büyük başarılara imza atmış kahraman

Teşkîlât-ı Mahsûsa mensubu ve Osmanlı Ordusu'nda gönüllü asker olan Zenci Musa ya da Sudanlı Zenci Musa Kuşcubaşı Eşref'in emir eri olarak tanınıyor. Osmanlı'nın son dönemlerinde İslam için büyük çaba göstermiş kahraman olarak bilinen Musa'yı birçok şair ve yazar tarafından kaleme alınmıştır.

Mehmet Akif Ersoy'un kaleminden Zenci Musa

Kahraman olarak adını tarihe yazdıran, günümüzde de Konya'da bir parkta ismi hayat bulan Zenci Musa'dan Mehmet Akif Ersoy, Sefahat'ta şöyle bahsetmiştir; ”Eşref Bey'in emireri Zenci Musa, omuzundan arşa yükseldi nebi İsa'' ifadeleri yer alıyor.

Zenci Musa'nın hayatı

1880 yılında Girit'te dünyaya gelen Zenci Musa, Aslen Sudanlıdır. Babasıyla birlikte Girit'te yaşarken, babasının vefatı üzerine bir Türk hayranı olan dedesinin yanına Kahire'ye taşındı ve Türklerin olduğu bir mahallede yetişen Musa, Türkçeyi iyi derecede bu mahallede öğrendi. Dedesi ile beraber 1911 yılında gönüllü olarak Trablusgarb savaşına katıldı. Bu sırada Libya'ya yerli halkı İtalyanlara karşı örgütlemeye gelen Kuşcu Başı Eşref ile tanıştı ve emir eri oldu.

Trablusgarb savaşının bitmesinin ardından Balkan Savaşlarına, I. Dünya Savaşı esnasında Sina-Filistin Cephesi'ne, Hicaz-Yemen Cephesi'ne, Çanakkale Savaşı'na ve Birinci Kanal Hareketi'ne katılan Zenci Musa,  Cemal Kutay'ın iddiasına göre, İstanbul'un işgal günlerinde Britanya Ordusu generali General Harington'un Musa'yı İngilizler'in safına çekmek için altın teklif etmiş, fakat Musa bunu kabul etmemiştir.

Katıldığı savaşlarda hem silahlı mücadele hem de istihbarat faaliyetleri yürüten Musa, 1919 yılında Üsküdar Şeyh Ata Efendi'nin Özbekler Tekkesi'nde yaşarken verem hastalığından öldü. Naaşı, Özbekler Tekkesi'nin yanında bulunan mezarlığa defnedildi. Günümüzde mezar yeri tam olarak bulunamadığından, mezarlık içerisinde belirlenen bir yere anısına kitabe konuldu.

(Mustafa İlker Şen)

 

 

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Konya haberleri #Zenci Musa #Konya parkların tarihi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • A
    Atbaslartv
    258 gün önce

    ünlü siyahilere 'Z*nci' desek irkcilikla suclaniriz ama adamlar parkin ismini 'Z*nci' koymuslar ama irkcilik sayilmiyor. Aferin!..

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • AN
    Alperen Nokta
    258 gün önce

    Sayın Mustafa ilker Şen'e teşekkürler. Bizim Sudanlı zenci Musa'lara örnek olmak için ihtiyacı mız var. Böyle izleri araştırarak kahramanları millî ve Nizam-ı Alem davasında örnek teşkil etmesi açısından fevkalade önemlidir. Saygıyla selamlıyorum. (Ülkemize gelerek İslâm davası adına Osmanlı ve son devleti mizin bekası için savaşan çok kahramanların olduğunu biliyoruz bunların yeniden hayata katılmalarını sizlerden bekliyoruz. Kaleminiz güçlü olsun.)

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER