Konya’nın eski ismi bakın neymiş? En az 4 kez değiştirildi

Meltem Gürbüz
İnternet Editörü
 Konya’nın eski ismi bakın neymiş? En az 4 kez değiştirildi

10 bin yılı aşkın bir süredir insanların yerleşik olarak yaşadığı Konya, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.

Fetihler sonrasında Konya'da hakimiyet kuranlar şehrin ismini sürekli değiştirdi.

Konya ve yakın çevresinde yapılan arkeolojik araştırmalarda sayısız medeniyetin izlerine rastlandı, çok önemli tarihi eserler gün yüzüne çıkarıldı.

Frigler, Romalılar, Abbasiler ve Türkler… Konya bölgesinde hâkimiyet kuran birçok devlet şehri başka isimle kayıtlarına geçirdi. 

Frigler Konya'ya Kavania diyordu!

Milattan önce 8. yüzyılda Frigler'in himaye ettiği Konya, bir kale gibi konuşlandırılmıştı. Etrafı surlarla çevrilen bu özel şehre Kavania ismi verildi.

Parayı kullanan ilk medeniyet olarak tarih sayfalarına giren Lidyalılar Konya'ya geldiğinde isim değişmedi. Peşi sıra Persler, milattan önce 2. yüzyılda Büyük İskender, Selevkoslar ve Bergama krallığı Konya'yı aldı ancak bu dönemlerde de isim değişikliği yapılmadı.

Romalıların Konya'ya gelişi! İconium

Hıristiyan azizlerinden St. Paul Konya'yı ziyareti önemli bir dönüm noktasıdır.  Bu uzun süreli ziyaret Konya'nın kimliğinde büyük değişime yol açtı. O dönemde de stratejik bir şehir olan Konya, önemli bir dinsel merkez haline dönüştü. Konya'ya kiliseler ve manastırlar inşa edildi.

Milattan Sonra 395'te Anadolu'da hâkimiyet kuran Roma İmparatorluğu Konya'nın ismini "İsa'nın tasviri, kutsal tasfir” anlamlarına gelen İconium olarak değiştirdi.

Müslümanlar Konya'da! Kuniya ismi

Müslüman Arapların Konya'ya gelişiyle tarih bir kez daha tekerrür etti.

Abbasiler Konya'yı alınca şehrin ismi bir kez daha değişti ve Araplar Konya'yı Kuniya olarak isimlendirdi.

Türkler geliyor!

Türklerin Anadolu'ya girişiyle Konya'nın kaderi bir kez daha değişti. Bu kimlik değişikliği kalıcı olacak, iki büyük medeniyet Konya'ya büyük değer verecek, kullandıkları isim yüzyıllar boyu baş tacı edildi.

Ticaret, bilim, sanat, şehircilik… Konya isminin kullanıldığı Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde şehir her anlamda büyüdü, gelişti. Selçuklu'ya başkentlik, Osmanlı'da ise şehzadeler şehri olarak kullanılan Konya her iki medeniyetin emanetlerini ve kimliklerini taşımaya devam ediyor.

(Meltem Gürbüz)

 

 

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Konya haberleri #Konya’nın eski ismi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER