Konya'nın meşhur lezzetlerinden biri olan haşhaşlı çörek, Türk mutfağında da önemli bir yere sahip. Bu çörek, yumuşak hamuru ve bol haşhaşı ile oldukça lezzetli olarak servis edilebiliyor. Birçok farkı yörede de haşhaşlı tariflere rastlamak mümkün. Bu tariflerin lezzeti ise birçok kişinin ilgisini çekiyor.

Konya yöresine özgü bir tarif ile haşhaşlı çörek yaparak misafirlerinizin farklı bir geleneksel lezzetle tanışmasını sağlayabilirsiniz. Haşhaşlı çörek yapmak için gerekli malzemeleri doğru şekilde bir araya getirerek Konya yöresinin bu en sevilen lezzetini pratik bir şekilde hazırlamaya hemen başlayabilirsiniz.
HAŞHAŞLI ÇÖREK İÇİN MALZEMELER NELERDİR?
Konya usulü haşhaşlı çörek yapmak için hem içine hem de üzerine göre farklı malzemeler kullanmanız gerekecektir. Tüm malzemeleri eksiksiz şekilde bir araya getirerek Konya'da sevilen bir lezzet olan haşhaşlı çöreği kısa süre içinde hazırlayabilirsiniz.
Konya usulü haşhaşlı çörek tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler ise kısaca şunlardır:
• 2 su bardağı ılık su,
• İsteğe bağlı 2 su bardağı süt veya 1 su bardağı su,
• 1 su bardağı zeytinyağı,
• 5 su bardağı un,
• Tuz,
• Şeker,
• 1 paket kuru maya.
İçini hazırlamak için gerekli malzemeler ise 2 yemek kaşağı haşhaş ezmesi ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı olacaktır. Üzerine ise 1 yumurta sarısı hazırlamanız mümkündür. Bu malzemeleri kullanarak son derece lezzetli bir çörek hazırlamaya hemen başlayabilirsiniz.

HAŞHALI ÇÖREĞİN ÜZERİNE YUMURTA SÜRÜLÜR MÜ?
Haşhaşlı çöreğin üzerine yumurta sarısı sürerek lezzetini artırabilirsiniz. Haşhaşlı çöreği hazırladıktan sonra yumurta sarısını üzerine fırına vermeden hemen önce sürmeniz önerilmektedir. Konya usulü hazırlayacağınız haşhaşlı çöreğin üzerine yumurta sürerek çok daha lezzetli bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Fırına vermeden önce hazırladığınız haşhaşlı çörek hamurunun üzerine bir mutfak fırçası yardımı ile yumurta satısını sürebilirsiniz. Bu işlem sonrasında çörekleri fırına verebilirsiniz.
HAŞHAŞLI ÇÖREĞE ŞEKER KONUR MU?
Konya usulü haşhaşlı çörek tarifinde gerekli malzemeler arasında şekere de yer verilmiştir. Yeterli miktarda şeker ilave ederek çöreğinizin farklı bir tat aromasına sahip olmasının sağlayabilirsiniz. Günümüzde birçok farklı bölgede farklı tarifler ile hazırlanan haşhaşlı çörek için Konya yöresinde genelde şeker eklenmektedir.
Yapılışı zor gibi görünse de temelde oldukça basit bir tarif olan haşhaşlı çörek, özellikle farklı lezzetler denemek isteyen ve misafirleri için alışılmadık sofralar kurmak isteyenler için iyi bir alternatif sunmaktadır. Haşhaşlı Konya usulü çörek yapımında gerekli malzemeleri eksiksiz olarak temin ederek tarife uygun şekilde çöreği hazırlamanız mümkündür.
KONYA USULÜ HAŞHAŞLI ÇÖREK TARİFİ
Konya usuülü haşhaşlı çörek yapımında tüm malzemeleri temin ettikten sonra vakit kaybetmeden yapım aşamasına geçebilirsiniz. Konya usulü haşhaşlı çörek yapımı için kısaca şu tarifi uygulayabilirsiniz:
• Hamuru yoğurduktan sonra 1 saat kadar mayalanması beklenir.
• Mayalanan hamur daha sonra ufak parçalar halinde koparılır.
• Koparılan hamur parçaları merdane ile açılır.
• Arasına haşhaş sürülür ve rulo şekilde katlanıp bükülür ve yuvarlanır.
• Üzerine yumurta sarısı fırça yardımı ile sürülerek fırına verilir.
İyice kızardıktan sonra fırından çıkartarak haşhaşlı çöreğinizi servis etmeye başlayabilirsiniz. Konya ve çevresinde sevilen lezzetlerden olan haşhaşlı çörek, en sevilen atıştırmalıklar arasında yer alıyor. Pratik bir şekilde yapılabilir olması da özellikle misafirlerini etkilemek isteyen kişilerin tercih etmeleri mümkündür.
Kaynak: Haber Merkezi