Konya Valiliği ve Konya Orman Bölge Müdürlüğü, yaz aylarında artan sıcaklık ve olağanüstü hava koşulları nedeniyle orman yangını riskine karşı harekete geçti. Bu kapsamda 1 Temmuz – 15 Ekim 2025 tarihleri arasında il genelindeki birçok ormanlık alana girişler yasaklandı.
Valilikten Yangınlara Karşı Sert Önlemler
6831 Sayılı Orman Kanunu ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu doğrultusunda alınan kararla birlikte, orman alanlarında ve çevresinde her türlü açık alan faaliyeti yasaklandı. Ateş yakmak, piknik yapmak, anız veya bağ-bahçe artığı yakmak kesin olarak yasaklandı.
Yasak Kapsamına Giren İlçeler
Yasak; Meram, Derbent, Beyşehir, Derebucak, Hüyük, Seydişehir, Ahırlı, Yalıhüyük, Bozkır, Taşkent, Hadim, Ilgın, Doğanhisar, Kadınhanı ve Sarayönü ilçelerinde belirlenen ormanlık alanları kapsıyor. Mahalle sınırları içerisindeki devlet ormanları, gölet çevreleri, yaylalar ve koruma alanları da yasak kapsamında yer alıyor.
İşte Konya'da 01 Temmuz 2025 – 15 Ekim 2025 tarihleri arasında yasaklananan ormanlık alanlar;
Konya merkez ilçelerinde; Sızma, Dokuz, Bağrıkurt, Çayırbağı mahalleleri, Seydişehir istikametine giden yolun sağ tarafında kalan alanlar, Altınapa Baraj Mevkii, Küçük Muhsine, Sulu Taş, Sarayköy, Dere, Çandır ve Sağlık mahallelerinin ormanlık alanlarına giriş yasaktır.
Derbent ilçesinde; Güney Mahallesi, Derbent Göleti ve çevresi, Mülayim Ormanları, Arapözü ve Saraypınar mahallelerinin ormanlık alanlarına giriş yasaktır.
Beyşehir ilçesinde; Huğlu, Üstünler, Hüseyinler, Yazyurdu, Başgöze, Damlapınar, Şamlar, Yenidoğan, Doğanbey, Üçpınar, Karabayat ve Karaali mahallelerinin ormanlık alanları ile Yeşildağ Muhafaza Ormanı, Atatürk Ormanı Mevkii, Eşrefoğlu Muhafaza Ormanı, İslibucak Muhafaza Ormanı ve Beyşehir Gölü Milli Parkı ormanlık alanlarına giriş yasaktır.
Derebucak ilçesinde; Gencek, Çamlık, Durak, Tepearası, Göynem, Musalla, Sarayönü ve Pınarbaşı mahallelerinin ormanlık alanları ile Derebucak Milli Parkı ormanlık alanlarına giriş yasaktır.
Hüyük ilçesinde; Pınarbaşı, Göçeri, İlmen, Suludere, Başlamış, Çamlıca, Selki ve Gökçekuyu mahallelerinin ormanlık alanları ile İmrenler Yaylası ve Hüyük Yaylası (31 Yaylası) ormanlık alanlarına giriş yasaktır.
Seydişehir ilçesinde; Kızılca, Yenice, Gökçehüyük, Taraşçı, Çatmakaya mahalleleri ile Madenli Köyü ormanlık alanlarına giriş yasaktır.
Ahırlı ilçesinde; Kuruçay, Sorkun Çarşamba, Aktepe ve Damlar Devlet Ormanları'na giriş yasaktır.
Yalıhüyük ilçesinde; Yalıhüyük Devlet Ormanı'na giriş yasaktır.
Bozkır ilçesinde; Akçapınar, Sazlı ve Üçpınar Devlet Ormanları'na giriş yasaktır.
Taşkent ilçesinde; Tatartekne, Kıblekayası, Taşdibi ve Messeni Devlet Ormanı mevkilerine giriş yasaktır.
Hadim ilçesinde; Aşağı Hadim 1 Nolu, Bolat Devlet Ormanı, Bolat-Sınat Tepe Mevkii, Yalınçevre Mevkii, Yelmez, Gaziler, Küplüce, Bademli, Göynükkışla ve Dülgerler mahallelerinin ormanlık alanlarına giriş yasaktır.
Ilgın ilçesinde; Balkı, Aşağı Çiğil, Dığrak, Gökbudak, Belekler, Karaköy, Güneypınar, Gökçeyurt, Bulcuk, Mahmuthisar, Beykonak, Barakmuslu, Eldeş, Kale, Orhaniye, Tekeler ve Yukarı Çiğil mahalleleri ile Aşağı Çiğil 1 ve 2, Gökçeyurt Göleti, Bulcuk Göleti 1-2 çevresi gibi ormanlık alanlara giriş yasaktır.
Doğanhisar ilçesinde; Deştiğin, Konakkale, Başköy mahalleleri ile Alan, Ketenlik, Gomdegen, Dumluca mevkileri ve Başköy Göleti çevresindeki ormanlık alanlara giriş yasaktır.
Kadınhanı ilçesinde; Karaköy, Güneypınar, Demiroluk, Yağlıca, Bulgurpınarı, Çeşmecik, Beykavağı, Sahören, Hacıoflaz, Pirali, Söğütözü mahallelerinin ormanlık alanlarına; Sarayönü ilçesinde ise Kurşunlu, Ladik, Bahçesaray, Çeşmelisebil ve Ertuğrul mahallelerinin ormanlık alanlarına giriş yasaktır.
Yukarıda belirtilen ormanlık alanların içinden veya çevresinden geçen yollarda ateşli ya da ateşsiz piknik yapmak kesinlikle yasaktır.
Alınan Başlıca Önlemler Şöyle:
Orman içi ve çevresinde ateşli/ateşsiz piknik yasaklandı.
Anız yakma, tarla temizliği ve bağ-bahçe atıklarının yakılması yasaklandı.
Sanayi tesisleri ve enerji hatları, yangına karşı gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak.
Çöplüklerde çöp yakmak kesin olarak yasaklandı.
Belediyeler, yangınlara müdahale edebilmek için araç ve iş makinelerini hazır tutacak.
Avcılık, yalnızca AVBİS sistemi üzerinden izinli belgeli kişilerce yapılabilecek.
Kurallara Uymayanlara Cezai İşlem
Kuralları ihlal edenler hakkında 6831 Sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu kapsamında hem idari hem adli işlemler uygulanacak.
Yasak Uzatılabilir
Valilikten yapılan açıklamada, yasak süresinin 15 Ekim 2025'e kadar süreceği, ancak meteorolojik şartlara göre bu sürenin uzatılabileceği bildirildi.
(Meltem Gürbüz)
