Konya genel olarak ova olarak bilinse de güney ilçeleri bir hayli dağlıktır. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yaylaları ile meşhur olan güney ilçelerden biri olan Ahırlı bundan 34 yıl önce ilçe oldu.
İki iklim bir arada!
Konya'nın Antalya'ya yakın ilçelerinden biri olan Ahırlı, Osmanlı döneminde Ahurlu Köyü olarak biliniyordu. 34 yıl öncesine kadar Bozkır ilçesine bağlı bir nahiye Ahırlı, 1990 yılı Mayıs ayında çıkan yasayla Bozkır'dan ayrılarak ilçe yapıldı.
Sınırları büyüdü!
Ahırlı'da ilçelik faaliyetleri kanunun çıkmasından 1 yıl sonra, 1991 yılında başladı. Bölgenin en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Akkise Kasabası'nın yanı sıra; Aliçerçi, Bademli, Balıklava, Büyüköz, Çiftlik, Erdoğan, Karacakuyu, Kayacık, Kuruçay ve Küçüköz köyleri de Ahırlı sınırlarına dahil edildi. Yeni Büyükşehir yasası sonrası Ahırlı'daki bütün belde ve köyler de mahalle statüsüne dönüştürüldü.
Yaylaları çok meşhur!
Dağlık ve ormanlık arazisi ve yayları ile ünlü olan Ahırlı ilçesinin; Bademli Yaylası, Bartlı Yaylası, Sülek, Gölcük, Karacakuyu Yaylası, Aşağı ve yukarı Sazaklar, Kayacık, Çiftlik, Erdoğan Köyü Yaylaları en bilinen yerlerdir. Yazın serinlemek, kış aylarında temiz hava almak için gezilen yaylalar özellikle bahar mevsiminde Karadeniz yayları kadar güzel oluyor.
Balıkçılık da yapılıyor!
Ahırlı yaylalarına ulaşım zor… Kalabalıktan kaçıp, sakinlik arayanların tercih ettiği bu bölgede balıkçılık da yapılıyor. Suğla Gölü'ne sınırı olan Ahırlı'da sayıları az da olsa bazı aileler balıkçılıkla geçiniyor.
(Mustafa İlker Şen)
