Sivas'ta dana etinden Konya'da ise kuzu etinden yapılan etli ekmek üzerine ortaya çıkan "Etli ekmek kimin" tartışmaları son bulmazken TSE'den Sivaslıları kızdıracak yeni hamle geldi.
Konya etlieğmeğine standart geldi
Konya'nın ünlü lezzeti olan etliekmeğe, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından kriterler getirildi.
Etliekmek standart belgelendirme kriterlerine ilişkin bir taslak hazırlandı ve kamuoyu görüşüne açıldı. Buna göre, etliekmek için buğday unu, su, maya ve tuzla elde edilen hamur kullanılacak. Hamur oda sıcaklığında bir saat kadar fermantasyona tabi tutulacak. Sonrasında ince bir şekilde açılacak hamurun üzerine, daha önceden hazırlanan kasaplık sığır, dana gövde etlerinden elde edilen kıyma, tuz, domates, yeşil biber, maydanoz ve kuru soğanla karıştırılarak hazırlanan iç dengeli bir şekilde yayılacak. İç malzemelerin dağılımı, 40 gram domates, 30 gram yeşilbiber, 28,5 gram kuru soğan, 1 gram maydanoz ve 0,5 gram tuz, 100 gram kıyma olarak sıralandı. Açılan hamurun üzerine iç malzemeler yayıldıktan sonra, üzeri açık, hamurun uçları ve kenarları bükülerek, kapatılmadan fırına sürülecek, 4-5 dakika pişirilecek. Pişirilmiş etki ekmeğin boyu 75-90, eni ise 15-20 santimetre aralığında olacak.
Kendine özgü tat ve kokuda olmalı
Taslakta etliekmeğin tat ve konu açısından özellikleri "Etli ekmek pişirilmeden önce ve sonra kendine özgü tat ve kokuda olmalı, ekşime, küflenme, kokuşma ve bozulma olmamalı, yabancı tat ve/veya koku bulunmamalıdır” şeklinde sıralandı.
Görünüşünde yabancı madde bulunmayacak
Renk ve görünüş açısından ise "Çeşni malzemesi olarak kullanılan malzemelerin pişmeden önce ve sonra kendine özgü renk ve görünüşte olması, yabancı madde bulunmaması' özelliklerini taşıması gerektiği belirtildi.