Sadece Türkiye'nin değil dünyanın en önemli şehirlerinden buru olan İstanbul büyümeye devam ediyor.
Mega kentin tarih boyunca devam eden nüfus artışı kontrol edilemez boyutlara ulaştı. Şehirde artan gayrimenkul fiyatlarına rağmen turizm ve ticaretin şekillendiği bu özel şehir sadece yurt içinden değil dünyanın dört bir yanından göç almaya devam ediyor.
2008'de 8 yeni ilçe eklendi!
İstanbul'un haritası en son 2008 yılında değişti. 2008 yılında Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi ilçe statüsü kazandı. O yıl 40 olması beklenen ilçe sayısı 39'da kaldı.
Hadımköy, Erengazi, Esenbahçe, Samandıra…
2008 yılındaki düzenlemede istanbul'un ilçe sayısının 40'a çıkması bekleniyordu. Hadımköy'ün 10 mahalleli bir ilçe olması beklenirken Arnavutköy'e bağlanması dikkat çekti. Yine Erengazi, Esenbahçe ve Samandıra ilçe olması beklenen yerlerdi.
Yeni düzenleme bekleniyor!
İstanbul'un sınırların aşan büyüklüğü ve orantısız nüfusun dağılımı yeni ilçelerin eklenmesi ihtimalini güçlendiriyor. Şehrin tarihini ve doğasını da bozmadan yeni bir adım atılması sürekli gündemde olan bir durum. Nüfus yoğunluğu en yüksek ilçe olan Esenyurt ve yüzölçümü en büyük olan Çatalca ilçeleri dikket çeken bölgeler arasında.
Esenyurt 57 ilden daha kalabalık!
2008 yılında ilçe statüsü kazanan Esenyurt, İstanbul'un en kalabalık ilçesidir. Nüfus yoğunluğu ile 57 şehri geride bırakan Esenyurt'ta nüfus 1 milyona dayandı.
Çatalça ayrı bir sancaktı!
İstanbul'un yüzölçümü olarak en büyük ilçesi olan Çatalca nüfus bakımından en küçük 3. İlçesi olarak karşımıza çıkıyor. Çatalca Osmanlı döneminde ayrı bir sancaktı. Tekirdağ ve Karadeniz'e sınırı olan Çatalca yatırımcıların yakın takibinde olan bir ilçedir.
(Fatih Bayram)