Son günlerde yöresel yemeklere olan ilginin artmaya başladığı mutfaklarda pek çok yöreye ait yemekler daha sık denenmeye başlanmış bulunuyor. Özellikle etli yemekleriyle Türk mutfağının bel kemiği mutfaklarından biri olan Konya mutfağı da birçok yöresel tarif içeriyor. Bu yöresel tariflerden biri olan Konya usulü tirit yemeği, bölgenin genelinde bilindiği gibi çok sevilerek de tüketiliyor.
Bir tür et yemeği olan tirit, birçok farklı versiyonda yapılabiliyor. Mutfaklarda en çok sevileni olan Konya usulü tirit yemeği ise, bazı püf noktalar ile lokanta tadını evde yakalayabileceğiniz bir tarif içeriyor. Son derece pratik yapım aşamalarına sahip olan Konya usulü tirit yemeği, evlerde de lokanta lezzetini aratmıyor. Peki Konya usulü tirit yemeği tarifi nasıl yapılır? İşte Konya usulü tirit yemeği tarifi ve malzemeleri…
KONYA USULÜ TİRİT NEDİR?
Etli yemeklerden biri olmasıyla çok sevilen tirit yemeğinin kökeni Orta Asya'ya kadar dayanıyor. Et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan bir tür yemek olarak da adlandırılabilecek olan tirit yemeği, yöreye göre değişerek birçok et çeşidiyle yapılabiliyor. Özellikle kaz, ördek, tavuk, inek ve koyun eti ile yapılan tirit yemeği, Konya usulüyle yapıldığında kuzu eti ile hazırlanıyor. Farsça bir kelime olan tirit adını almış olan bu yemek, Papara ve Orta Asya'da yapılan Beşparmak yemeğine de sıklıkla benzetiliyor.
KONYA USULÜ TİRİT MALZEMELERİ NELERDİR?
En lezzetli tirit versiyonlarından biri olan Konya usulü tirit yemeği, hızlı bir şekilde yapıldığı ve her damağa hitap ettiği için çok seviliyor. Konya ve çevresinde oldukça popüler olan Konya usulü tirit yemeği için bazı malzemeleri hazırlamanız gerekiyor. İşte Konya usulü tirit yemeği için gerekli olan tüm malzemeler:
- 1 adet domates
- 1 adet kuru soğan
- 1 tandır ekmeği
- 2 adet sivri biber
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2,5 bardak yoğurt
- 300 gram kuzu eti
- Karabiber
- Sumak
- Tuz
KONYA USULÜ TİRİT NASIL YAPILIR?
Konya usulü tirit yemeğini pratik bir şekilde yapmak için ilk olarak kuşbaşı kuzu etini bir düdüklü tencereye alın. Üzerine su ekleyerek, kuzu etini güzelce haşlayın. Etler pişmeye devam ederken; soğanları piyazlık bir şekilde doğrayarak bir kenara alın. Soğanların üzerine sumak ekleyerek, soğanları karıştırın. Piyazlık soğan hazır hale gelmişken, domatesleri de minik minik doğrayarak bir kenara alarak bekletin.
Yumuşacık olan kutu etinin üzerine tuz ve karabiber ekleyerek kaynatmayı sürdürün. Etleri suyundan ayırdıktan sonra bir tavaya tereyağını alarak kızdırın. İnce ince kıyılmış olan sivri biberleri ve etleri biberler yumuşayana kadar kavurarak bir kenarda dinlendirin. Etler dinlenirken, yoğurdu tuz ve su ile iyice çırpın. Bu esnada kullanacağınız tandır ekmeklerini 200 derecelik fırında 5-10 dakika kadar kızartın.
KONYA USULÜ TİRİT NASIL SERVİS EDİLİR?
Orijinalinde fırınlanmamış ekmek kullanılan Konya usulü tirit yemeğinin fırınlanmış ekmek versiyonu daha çok seviliyor. Damağa göre ayarlayabileceğiniz ekmekleri de hazırlamanız ardından Konya usulü tirit yemeğinin asıl püf noktası olan servis kısmına geçebilirsiniz. Bunun için bir tabak alın. Tabağın üzerine arzunuza göre fırınlanmış ya da fırınlanmamış tandır ekmeklerini dizin. Ekmeklerin üzerine 4-5 yemek kaşığı kadar et suyunu ilave edin. Sonrasında çırpılmış yoğurdu koyun. Yoğurdun üzerine piyazlık hazırlanmış soğanları ekleyin. Domatesleri de soğanların üzerine koyduktan sonra son kata biberle kavrulmuş eti koyun. Servisi son derece hoş görünen Konya usulü tirit yemeğini sıcak bir şekilde servis edin.
(Meltem Gürbüz)
