Bitki çayları içerisinde bulunduğu antioksidanlar, minareller ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Bazılarının yaprakları hoş bir kokuya sahipken, bazılarının tadı ne yazık ki acıdır. Kışın içtiğimiz bitki çayları grip, soğuk algınlığı, nezle gibi üst solunum yolları hastalıklarına oldukça iyi gelir. Ayrıca stres, günün yorgunluğu, halsizlik ve sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı olur. Peki, kışın hangi bitki çayları içilir, bitki çaylarını ne sıklıkla tüketmeliyiz, hangi bitki çayları üst solunum yollarına iyi gelir? İşte haberin ayrıntıları…
Kış ayları içilebilecek bitki çayları nelerdir?
Kışın birden fazla farklı sıcak içecekler içiyoruz. Fakat daha çok kış mevsimine uygun, sağlığımız için faydalı kış çaylarını tercih ediyoruz. Bu haberimizde birbirinden farklı kış çaylarını bir arada sizler için derledik..
Melisa Çayı
Melisa çayı uyku düzenine iyi gelir. Vücuttaki günün yorgunluğunu ve stresi atmaya yardımcı olur. Melisa çayı sindirim sistemini düzeltmeye yardım eder.
Tarçın Çayı
Tarçın antiviral özelliğe sahip bir bitki olduğu için vücuttaki virüs ve bakterileri atar. Grip ve soğuk algınlığında iyidir.
Nane ve Limon Çayı
En çok tercih ettiğimiz nane ve limon çayının faydalarını say say bitiremeyiz.
Boğaz ağrısı, düşük ateş, grip ve soğuk algınlığı tedavisinde birebirdir. Ayrıca nane dediğimiz bitki mide rahatsızlıkları da iyi geldiği bilinir. Nanenin hoş kokusu sayesinde ağızdaki kötü kokuyu da yok eder.
Yeşil Çay
Yeşil çay da tarçın çayı gibi antioksidan özelliğe sahiptir. Hücreleri radikallerden korumaya yardım eder. Ayrıca yeşil çayın en bilindik özelliği bağışıklık sistemine iyi gelmesidir.
Ekinezya Çayı
Bağışıklık sistemine iyi gelir, mide kramplarını hafifletir. Soğuk algınlığı ve nezleye birebirdir.
Hibisküs Çayı
Son dönemlerde sıkça rastladığımız hibisküs, C ve B vitamini açısından oldukça zengin bir içecektir. Soğuk algınlığı, grip ve ateşe oldukça iyi gelir.
Hibisküs çayının vücutta stresi atmaya yardım edici özelliği olduğundan insanın bedeninin yumuşamasını sağlar.
Kuşburnu Çayı
Kuşburnu çayı C vitamini açısından zengin bir içecektir. Kırmızı rengi ve hoş kokusu sayesinde insanlara farklı bir tat bırakır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığına iyi gelir.
Ihlamur Çayı
Ihlamur çayı hoş ve naif bir kokusuyla fincan fincan tüketilip zararı olmayan bir içecektir. Amerika, Asya ve Avrupa da daha çok yetişen bir bitkidir.
Ihlamur çayının en bilindik özelliği balgam sökücü ve öksürüğü yatıştırmasıdır. Çocuklarda ise ateşi düşürmek için verilir.
Kekik Çayı
Kekik çayı Akdeniz bölgesinde yetişen keskin bir bitkidir. Daha çok mide bulantısı, mide ağrısı, soğuk algınlığı, öksürük, ateşe iyi geldiği bilinir.
Farklı bir özelliği de diş eti rahatsızlığı, diş eti çekilmezliğine iyi gelir.
Zencefil Çayı
Zencefil antiviral özelliğe sahip olduğundan grip, soğuk algınlığı, ateşe iyi gelir.
Ada Çayı
Ada çayı daha çok Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Yaprakları ve kendi hoş bir kokuya sahip olmasından dolayı herkesin tercih ettiği bir kış içeceğidir. Bu nedenle soğuk algınlığı, grip, nezleye iyi gelir.
( AYSU RABİA TUNCEL )
Kaynak: Haber Merkezi