Köstebekgiller familyasına ait olan köstebek, toprak altında sürdükleri saklı hayatları gizem katıyor. Yapı itibariyle burun ve ağız çevresi öne çıkık olan köstebeklerin, ön ve arka ayakları bir küreğe benzemektedir.
Köstebeğe insanlar oldukça çok az rastlar
Sıklıkla toprak yüzeyine çıkmayan köstebeklere insanlar oldukça az rastlar. Toprağın altında kendilerinin oluşturduğu dünyada hayatını sürdüren köstebekler, ormanlık alanlar yaşam şekillerine en uygun alanlardır.
Kendilerine yer altı şehri oluşturuyorlar
Kadifemsi postu ve kısa arka ayaklarıyla bilinen köstebekler, büyük pençeleri sayesinde çoğu hayvanın yapamadığını yapıyorlar. Pençeli kısa ayakları sayesinde adeta bir yer altı şehri oluşturan köstebekler, hayatlarını yüzeye fazla çıkmadan yerin altında sürdürüyorlar.
Köstebekler bitkileri zararlı böceklerden koruyor
Ekolojik denge içinde büyük bir potansiyeli olan köstebekler, belki ilk defa duyacağınız faydaları işleri yapmaktadır. Bitkileri zararlı böceklerden koruyan ve büyüme sürecine katkı sağlayan köstebeğin halk arasında adı "sıçan'' olarak geçmektedir.
Köstebek nedir, nasıl görünür?
Köstebekgiller familyasına mensup memeli bir hayvan türü olan Köstebek, silindir şeklinde vücudu, kadifemsi postu, çok küçük gözleri ve kulakları, kısa arka ayakları, kazmaya uygun büyük pençeli kısa ve güçlü ön ayakları var.
En büyük türü sadece Türkiye'de!
Köstebeklerin en büyüklerinden bir tanesi olan Talpa hakkariensis yakın zamanda Türkiye'de Hakkari'de keşfedildi. Dünya'da sadece Hakkari'de bulunan bu köstebek türün keşif süreci Türkiye-Irak sınırında 6 yıl süren bir çalışmaya dayalı olup, 2023 yılında yayınlandı.
(Mustafa İlker Şen)