Türkiye'de sıcaklık rekoru kırılıyor. Vatandaşlar serinlemek için akın akın denizlere gidiyor. Peki denizlere girerken ne kadar dikkatliyiz? Çocuklarımıza ya da çevremizdekilere ne kadar göz kulak oluyoruz?
Deniz seviyeleri arttı
Küresel ısınma, Dünya iklimini üzerindeki etkilerini göstermeye devam ediyor. Bunlardan biri de deniz seviyelerindeki artış. Son yıllarda deniz seviyelerinde ki artış göz ardı edilemeyecek seviyelerde. Raporlara göre buzulların aşırı erimesi 2013-2022 yılları arasında deniz seviyesini yılda ortalama 4,62 milimetre yükseltti.
Boğulma vakaları arttı
Ülkemizde sadece vatandaşlarımız değil gelen turistler bile boğulmaya devam ediyor. Son iki buçuk ay içerisinde yaklaşık 104 kişi boğularak hayatını kaybetti. Boğulma vakalarının başlıca sebeplerinden biride bilinçsiz davranıştır. Denize kalabalık aile ile gidiliyorsa herkes birbirine göz kulak olmalıdır. Özellikle çocuklara dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuklar boğulmanın ne olduğunu bilmedikleri için denizin seviyesine bakmaksızın ilerlemeye çalışırlar bu yüzden ebeveynlerin çocuklarına dikkat etmesi gereklidir.
Çeken akıntı
İnsanlar serinlemek için denize girdiğinde fark etmedikleri bir durum var o da ‘Çeken akıntı'. Küresel ısınma ile yükselen deniz seviyesi ve oluşan rüzgarlarda dalga seviyeleri de yükseldi. İnsanlar yüzdüklerinde dalganın onları içeri çektiğini fark etmez. İçine çeken akıntı yüzmeyi bilen insanlar için bile zor durumlar yaşatır. Bu yüzden çocuklarımızla denize girerken dalga seviyesi 50 santimetre yüksekliğinde ise denize girilmemesi tavsiye edilir.
Boğulmanın nasıl önüne geçilir?
Deniz'e girerken kör noktalar kullanılmamalıdır. Plajlarda sahil güvenlik olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca sahillerde su seviyesi yüksekliğine göre belirlenen şeritleri aşmamanız şiddetle önerilir. Çekilen şerit aktif yüzülebilecek seviyede çekildiğini gösterir. Şerit dışına çıkmanız durumunda deniz seviyesi oldukça yükselir ve akıntıya kapılabilirsiniz.
(Habib Salk)