Ülkemizde son yıllarda özellikle fındık gibi tarımsal alanlarda büyük ekonomik kayıplara yol açan istilacı zararlı Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys), Adana'da da görülmeye başlandı.
Tuzaklar Kuruldu
Adana'da, tarımsal alanlarda zarar veren Kahverengi Kokarca böceği, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından dikkatle izleniyor. Ekipler, bu zararlının bulaşma ve yayılma riski taşıyan bölgelerde feromon tuzaklar kullanarak gözlem ve takip çalışmalarını sürdürüyor.
İstilacı Özellikleriyle Tehdit Ediyorlar
Kahverengi Kokarca, istilacı özelliğiyle önemli bir zararlı böcek haline gelmiştir. Ev, depo gibi korunaklı alanlarda yaşayarak, uygun mevsimsel koşullarda çoğalır ve ilkbahar, yaz, sonbahar mevsimlerinde tarlalarda yetişen ürünlerle beslenir. Gittikleri her yeri istila eden bu böcek, tarımsal alanlar için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
İlaçlar Fayda Etmiyor
Kahverengi Kokarca, her geçen gün yayılmaya devam ediyor, ancak mevcut ilaçlar bu böceği yok etmede etkili olmuyor. Hem canlı hem de ölü kokarca böceği, elektrikli süpürge ile iç alanlardan temizlenebilir. Ancak, süpürge makinesinde uzun süre kalan böceğin saldığı kötü koku, makinenin içinde kalabilir ve yayılan koku ev içinde rahatsızlık yaratabilir.
Kötü Koku Yayıyorlar
Eve kışı geçirmek için korunaklı bir yer bulduklarında, kahverengi kokarca böceği kendine has bir koku salgılar. Bu koku, diğer böcekleri yanına çağıran bir sinyal anlamına gelir. Uzmanlar, bu kokunun "iyi bir ortam bulduk, kışı geçireceğimiz güzel bir yer var" anlamına geldiğini belirtiyor. Bu kokuyu algılayan diğer böcekler de evde bir araya gelir ve ciddi bir popülasyon oluşturur.
Gürcistan'dan Türkiye'ye Göç Ettiler
Yedi yıl önce Gürcistan'dan bölgeye geldiği saptanan Kahverengi Kokarca, Türkiye'de hızla yayılmaya devam ediyor. Günde yaklaşık 30 kilometre yol katedebilen bu zararlı, ne yazık ki hiçbir ilaçla yok edilemiyor. Uzmanlar, görüldüğü yerde kokarca böceğinin imha edilmesi gerektiğini vurguluyor.