Karotun ilk icadı betondan örnekler alabilmek için düşünülmüş ve tasarlanmıştır. Beton blokların içinden silindir şeklinde numuneler çıkarabilmek için Almanlar ilk kez karot makinesini icat etmişlerdir. Bu makine ile herhangi bir beton bloğun içinden havuç şeklinde örnekler çıkarabilmiştir. Karotun ismi de bu yüzden İngilizce dilinde "Carrot” kelimesinden gelmektedir. Ülkemizde betonların silindir şeklinde delinmesine "Karot” ve bu işi icraa eden kişilerede "Karotçu” denilmekteidr.
Özellikle inşaatlarda hatasız diyebileceğimiz şekilde sıfıra yakın titreşim ve kayma olmadan bu örnekler Karotçular tarafından alınabilmektedir. Bu kesme makineleri hem yatay hem dikey konumlarda kullanılabilecek şekilde tasarlandığı için her seçeneğe cevap vermektedir. Bilindiği üzere inşaat içinde yer alan pekçok tadilat gerektiren işlem gerekmektedir. Bunlara örnek olarak; temiz-pis su tesisatı, baca delikleri, kapı ve pencere alanları, klimalar için boru ve kablo yapılandırması, doğalgaz borularının geçtiği alanlar, merdiven boşluklarında gerekli alanların oluşturulması gibi her türlü tadilat işlemi karot teknolojisi ile çok hızlı ve kolay şekilde yapılabilmektedir.
Karot makinelerinin kusursuza yakın delikler açabilmesi için ise Elmas Uç kullanılmaktadır. Ø20-Ø500 mm arasında ve sıfır titreşim sağlayan bu karot uçları ile talep edilen ölçüde ve yerde istenilen alanlar yatay ya da dikey açılarda oluşturulabilir. Karot makinelerinin ucunda kullanılan bu malzeme sertleştirilmiş elmastan üretilmiştir. Bu elmaslar çok sert bir yapıda olduğu için; beton, demir gibi çok sert malzemeleri dahi kesebilmektedir. Karot uçları açılacak deliklerin büyüklüğüne göre farklı boyutlarda üretilmektedir. Talep ettiğiniz uygun fiyatlı karot ucu için KarotHirdavat.com sitesine göz atabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz eğer karotçuluk yapıyorsanız, her boyutta elmas ucu elinizde bulundurmanız yönünde olacaktır. Ayrıyetten bu iş için karot uzatması ürünlerine de ihtiyacınız olacak. Gelen iş skalasına göre bu şekilde her an her ihtiyacı sübvanse edebileceksiniz.
Eğer sektöre ilgi duyan bir kişi iseniz öncelikle iyi bir eğitim almanızı ve işi bilen bir ustanın yanında bol bol pratik yapmanızı öneririz. Karotçuluk basit bir iş değildir ve inşaat gibi tehlikeli alanlarda uygulanmaktadır; bu yüzden yüksek düzeyde dikkat ve konsantrasyon gerektirmektedir. Bu iş karşılığında alınan ücretler ise tam bir standarta sahip olmamakla birlikte; delmenin uygulanacağı yer, zaman ve kaç adet delmenin yapılacağına göre fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Ülkemizde ise bu işi hem profesyonel hem de amatör anlamda yapan pekçok kişi ve firma bulunmaktadır. Karot firması kurmak ciddi bir sermaye ve yatırım gerektirmektedir bu yüzden işin profesyonel anlamda yapılması için maliyet hesabının da göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Kaynak: Haber Merkezi