Son derece olgun, sulu yaz domatesleri kışın aynı lezzetle tüketilmeye değerdir, ancak elinizdeki birkaç saklama yöntemi ile bu harika keskin lezzeti yılın ilerleyen zamanlarında yazın olduğu gibi aynı lezzette tadını çıkarmak için saklayabilirsiniz.
Bu yöntemlerle lezzetini kaybetmiyor
Aşağıdaki sizler için derlediğimiz yöntemlerle domatesleri konserve yaparak, dondurarak, kurutarak ya da sadece pişirerek kışa saklayabilirsiniz. Bu yöntemlerden bazıları biraz zaman alsa da, domateslerinizi bütün kış tüketebileceksiniz ve yazınki lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyecek.
KIŞ AYLARINA DOMATES SAKLAMA YÖNTEMLERİ
DOMATESİ KONSERVESİ YAPIN
Domates konservesi, taze ve olgun domatesleri tüm yıl boyunca tadını çıkarabileceğiniz bir hale dönüştürmenin en başlıca yoludur. Soyulmuş ve doğranmış domatesler, konserveye dönüştürüp yemek yapmaya zamanınız olmadığı anlarda sos yapmak, menemende kullanmak ve güveçlere eklemek için mükemmel bir yöntemdir. Sadece ihtiyacınız olan tek şey domates, büyük bir tencere, kapatılabilir kavanozlar ve biraz zaman.
DOMATES PÜRESİ YAPIN
Bu son derece basit domates sosu konserve yapmak için harikadır çünkü çok basit. İçinde biraz tuz bulunan pişmiş domates püresi hazırlarsanız, püreyi de damak tadınıza göre ayarlayıp tercih ettiğiniz baharatları veya diğer aroma maddelerini ekleyebilirsiniz.
BUZLUKTA DONDURUN
Domatesleri dondurmak, kışın kullanmaya hazır olana kadar saklamanın en kolay yoludur. Öncesinde kabuklarını soymanız gerekmez hatta dondurulmuş domateslerin kabukları çok daha kolay soyulur. Ayrıca, konserve domates veya kurutulmuş domateslerin aksine, daha büyük bir başarıyla dondurulabilir. Ancak salatalarda kullanımı tadını yavan hale getireceğinden, yemeklere konulması dışında bir kullanım önerilmemektedir.
FIRINDA KURUTUN
Bu fırında kurutulmuş domatesler kendi başlarına pek uzun ömürlü değildir ancak onları bir kavanoza koyup üzerlerini zeytinyağı ile kaplar ve buzdolabına koyarsanız, gerçekten uzun süre dayanırlar. Kış salatalarına, makarnalara, güveçlere ve hatta kızartmalara ekleyebilirsiniz.
HAŞLAMA YÖNTEMİ
Haşlama, ürünleri sıcak suda kaynatmayı ve ardından pişirme işlemini durdurmak için sebzeleri soğuk suya batırmayı içeren bir gıda koruma tekniği. Büyük bir tencerede suyu kaynatın ve birkaç domates ekleyin. Domatesleri sıcak suda yaklaşık otuz saniye veya kabukları soyulmaya başlayana kadar bekletin. Domatesleri bir kepçe veya oluklu kaşıkla kaynar sudan çıkarın ve ardından buzlu suya daldırın. Domatesler soğuduktan sonra, fazla suyu süzmek için bir kevgir kullanın. Uzun süre korunabilecek domatesiniz hazır.