Konya’da kendiliğinden yetişiyor! Eski inanışa göre nazardan koruyor

 Konya’da kendiliğinden yetişiyor! Eski inanışa göre nazardan koruyor
Konya’da kendiliğinden yol kenarlarında yetişiyor. Eski inanışlara göre halk arasında nazardan koruduğu bilinse de sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.

Türkiye'de, bu bitkiye özellikle İç Anadolu, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu'da sıklıkla rastlanılıyor. Konya'da yol kenarlarında ve şehir merkezine uzak mahallelerde kendiliğinden yetişiyor. Halk arasında nazardan korunduğu bilinen üzerlik otunun sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.

Eski inanışlara göre nazardan koruyor

Eski inanışlara göre halk arasında nazardan korunmak için kurusunu yakarak çıkan dumanı nazardan korumak istedikleri kişinin üzerine üflenir.  Bu inanış hala günümüzde de devam etmektedir ayrıca üzerlik bitkisi alternatif tıpta yıllardır aktif bir şekilde kullanılan ve evlerde süs eşyası olarak asılan özel bit bitkidir.

Üzerlik bitkisi nedir?

Tek tek beyaz çiçekli, çok dallı bir bitki olan üzerlik, 35 cm kadar boyunda, çok yıllık, otsu bir step bitkisidir. Çiçekleri yeşilimsi beyaz renktedir. Meyvesi basık küre şeklinde bir kapsüldür. Tohumlarının içeriğinde harmalin, harmin, harmalol, peganin adlı glikozitler ve kırmızı boya maddesi vardır.

Üzerlik otu birçok alanda kullanılıyor

Anadolu topraklarında 15.yy'dan beri tıp kitaplarına konu olan üzerlik, günümüzde bitkinin içerik faydaları göz önüne alındığında takviye edici gıda olarak kullanımı devam ediliyor. Biyoaktif bileşenleri sayesinde temizlik, kozmetik, gıda ve imalat sektöründe öne çıkan üzerlik otu, gıda sektöründe farklı alternatifleriyle çay, kahve, kapsül, toz, tablet ve sıvı formda kullanılıyor.

Üzerlik otunun faydaları

İçerdiği etken maddeleri ile sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan GABA maddesi ve serotonin hormonunun sentezini arttırmaya yardımcı olan üzerlik otunun faydaları şunlardır:

Üzerlik otu üst solunum yolu enfeksiyonları ile mücadeleye yardım eder.

Antioksidan özelliği ile vücut direncini arttırmaya yardımcıdır.

Bağırsaklarda çoğalan parazitlerin vücuttan atılmasını destekler.

Damar üzerinde oluşabilecek çevresel baskıyı azaltır.

Kemik oluşumunı hızlandırır ve onarım süresini olumlu etkiler.

Astım semptomlarını hafifletir.

Uyku düzenin dengelemesine yardımcı olur.

(Mustafa İlker Şen)

 

 

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Konya haberleri #Konya üzerlik #Üzerlik otu faydaları #Üzerlik otu ne #üzerlik

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER