Konya’da yazın hazırlanıyor kışın tüketiliyor sağlığa faydaları saymakla bitmiyor!

 Konya’da yazın hazırlanıyor kışın tüketiliyor sağlığa faydaları saymakla bitmiyor!
Konya’da toplanan meyvelerle yapılan dut pestili havaların soğumasıyla son baharın en gözde ürünü olmaya devam ediyor.

Konya'da Temmuz döneminde ağaçlardan toplanan dutlar bin bir emekle dut pestili halini alarak ev hanımlarına ek kazanç sağlıyor. Konyalı ev hanımları tarafından yapılan dut pestili Kuruyemişçilerde satılıyor.

Konyalı ev hanımları kıştan hazırlıyor

Havların soğumasıyla son dönemin en gözde ürünlerinden biri olan dut pestili, sağlığa faydaları ile biliniyor. Kuru yemişçilerde en çok satılan ürünler arasında yer alan dut pestili, birçok Konyalı ev hanımları tarafından kıştan hazırlanıyor.

Kışın tüketilen dut pestili

Yaz aylarında yetişen meyvelerden yapılan dut pestili, eskiden kışın tüketmek için kurutulurdu ve soğuk aylarda insanların enerji ihtiyacını karşılamaları için kullanılırdı. Yüksek enerji değerinin yanı sıra, pestil, içinde bulunan besin kaynakları sayesinde önemli bir gıda haline geldi.

Dut pestili nasıl yapılır?

Temmuz ayında toplanan dutlarla yapılan dut pestili, son baharda havaların soğumasıyla tezgahlarda yerini almaya başladı. Sabahın erken saatlerinde dutları kaynatıp şırasını aldıktan sonra yoğrulan hamurlar kazanda pişirilir. Ardından tahta kaşıklarla bez üstüne serilen pestiller güneşte kurumaya bırakılır.

Dut pestili fiyatı

Dut pestili Temmuz ayında hasat edilen dut meyvesinden yapılıyor.Dut pestilinin fiyatı tırmanışa geçmiş durumda. Ev yapımı sade dut pestili ortalama 200,00 TL gibi fiyattan kuru yemişçilerde ve alışveriş sitelerinde satılıyor.

Dut pestilinin faydaları

Pestil, sodyum bakımından fakir, potasyum bakımından zengin olduğu için kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca mineral açısından da zengin olan pestil, vücut dokularının ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı oluyor. Son yıllarda kanser vakaları, kalp hastalıkları ve kısırlıkta önemli bir artış görülmektedir ve bu sebeple selenyum minerali yeterince tüketilmiyor. Ancak pestil içinde selenyum minerali bulunur, bu yüzden bu hastalıklara yakalanan insanlara pestil tüketmeleri tavsiye edilir.

(Mustafa İlker Şen)

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Konya haberleri #Dut pestili

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER