Konya'da Temmuz döneminde ağaçlardan toplanan dutlar bin bir emekle dut pestili halini alarak ev hanımlarına ek kazanç sağlıyor. Konyalı ev hanımları tarafından yapılan dut pestili Kuruyemişçilerde satılıyor.
Konyalı ev hanımları kıştan hazırlıyor
Havların soğumasıyla son dönemin en gözde ürünlerinden biri olan dut pestili, sağlığa faydaları ile biliniyor. Kuru yemişçilerde en çok satılan ürünler arasında yer alan dut pestili, birçok Konyalı ev hanımları tarafından kıştan hazırlanıyor.
Kışın tüketilen dut pestili
Yaz aylarında yetişen meyvelerden yapılan dut pestili, eskiden kışın tüketmek için kurutulurdu ve soğuk aylarda insanların enerji ihtiyacını karşılamaları için kullanılırdı. Yüksek enerji değerinin yanı sıra, pestil, içinde bulunan besin kaynakları sayesinde önemli bir gıda haline geldi.
Dut pestili nasıl yapılır?
Temmuz ayında toplanan dutlarla yapılan dut pestili, son baharda havaların soğumasıyla tezgahlarda yerini almaya başladı. Sabahın erken saatlerinde dutları kaynatıp şırasını aldıktan sonra yoğrulan hamurlar kazanda pişirilir. Ardından tahta kaşıklarla bez üstüne serilen pestiller güneşte kurumaya bırakılır.
Dut pestili fiyatı
Dut pestili Temmuz ayında hasat edilen dut meyvesinden yapılıyor.Dut pestilinin fiyatı tırmanışa geçmiş durumda. Ev yapımı sade dut pestili ortalama 200,00 TL gibi fiyattan kuru yemişçilerde ve alışveriş sitelerinde satılıyor.
Dut pestilinin faydaları
Pestil, sodyum bakımından fakir, potasyum bakımından zengin olduğu için kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca mineral açısından da zengin olan pestil, vücut dokularının ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı oluyor. Son yıllarda kanser vakaları, kalp hastalıkları ve kısırlıkta önemli bir artış görülmektedir ve bu sebeple selenyum minerali yeterince tüketilmiyor. Ancak pestil içinde selenyum minerali bulunur, bu yüzden bu hastalıklara yakalanan insanlara pestil tüketmeleri tavsiye edilir.
(Mustafa İlker Şen)