Enfes tadı ve kokusuyla ağızları adeta sulandıran Konyalıların vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan etliekmek 1900'lü yıllardan beri sofralarda yerini alıyor. İlk zamanlar sadece kebap salonlarında hazırlanan etliekmek zamanla mahallenin her köşesinde açılan dükkânlarla beraber yaygınlaşmıştır.
Konya usulü etliekmek malzemeleri nelerdir?
HAMURU İÇİN;
- 4 su bardağı unu ekleyin
- 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin
- 1 çorba kaşığı toz şeker ilave edin
- 1 çay kaşığı toz maya veya yaş maya ekleyin
- 1.5 su bardağı su eklemesi yapın
ETLİEKMEK İÇ MALZEMELERİ;
- 400 gr yağlı kıymayı bir kaba boşaltın
- 1 adet soğan, 1 adet domates, 1 adet biber ilavesi yapın
- Hoş bir tat vermesi için tuz, karabiber ve kırmızı pul biber eklemesi yapın
ETLİEKMEK AÇMAK İÇİN;
- 1 su bardağı un ekleyin
Konya usulü etliekmek nasıl yapılır?
- İlk olarak hamuru için rahat bir yoğurma kabı alın
- Ortasını tabak boyutunda açarak havuz yapın ve içine şeker, su, maya ve tuz ilave edin
- Tüm malzemeler kıvama gelene kadar iyice yoğurun
- Yoğurduğunuz kabın üzerini nemli bir bezle örterek 45-50 dk dinlenmesini bekleyin
- İç harcına geçerek kıymayı bir kaba alın
- Rendelediğiniz soğanı, doğramış olduğunuz domatesi, ince ince kestiğiniz biberleri kabın içine alın
- Hoş bir tat vermesi için baharat ekleyin ( Tuz, Karabiber, Pul biber)
- Mayaladığınız hamuru 8 eşit bezeye açın
- Bezelerin üzerine konya usulü un serperek merdane yardımıyla hamurunuzu dikdörtgen şeklinde açın
- Üzerlerine kıymalı harcı koyup, yağlı kağıt koyarak tepsiye düzgün şekilde yerleştirin
- Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 10-15 dk pişirin
- Fırından aldıktan sonraistepe göre kare, dikdörtgen şeklinde kesip servis edin
- Şimdiden afiyet olsun :) : ) : )
Konya usulü etliekmeğin püf noktası
Konya usulü etliekmek yaparken en önemli püf noktası, yağlı kıyma kullanmaktır. Zira yağlı kıyma kullanmazsanız etli ekmeğiniz fırında yanar.
(Aysu Rabia Tuncel)
Kaynak: Haber Merkezi