Türk mutfağın bulgur kullanımı bir hayli yaygın. Çiğ köfte, kısır, pilav ve diğer birçok sevilen yiyeceklerde bulgur kullanımına rastlanmaktadır. Ev sahiplerinin misafirliklerde geleneksel olarak ikram ettiği yiyeceklerden biri olan kısır ise bulgurla yapılan ve en sevilen tariflerin başında geliyor. Ancak kısırın her yörede yapımında da bazı farklılıklar olabiliyor.
Lezzetli ve pratik bir şekilde kısır yapmak isteyenlerin Konya usulü kısır tarifini deneyerek misafirlerine lezzetli bir ikramda bulunmaları mümkündür. Sadece misafirleriniz için değil, aynı zamanda kendiniz için de canınız çektiği her an tüm malzemeleri temin ettikten sonra oldukça lezzetli bir kısır tarifini hemen yapabilirsiniz.
KISIR YAPMAK İÇİN HANGİ MALZEMELER LAZIM?
Kısır yapmak için ihtiyacınız olan temel malzeme elbette bulgurdur. Günümüzde farklı tür bulgurlar olması nedeniyle kısır yapımında kullanılacak uygun ve kaliteli bulguru seçmeniz önemlidir. Doğru bulguru tercih ettikten sonra gerisi çocuk oyuncağı gibi gelecektir. Türk mutfağının bu sevilen lezzetini bir de Konya usulüyle denemek isteyenler için basit birkaç malzemeye yeterli olmaktadır.

Konya usulü lezzetli ve pratik kısır tarifi için ihtiyacınız olacak malzemeler ise şöyle:
• 1 su bardağı kadar ince bulgur (kısırlık),
• 1,5 çay bardağı sıcak su,
• 1 yemek kaşığı domates salçası,
• 1 tatlı kaşığı biber salçası,
• 6- 7 dal yeşil soğan,
• Yarım demek maydanoz ve nane,
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı,
• 1 tatlı kaşığı tuz ve pul biber.
Tüm malzemeleri bir araya getirdikten sonra yapımına başlayabilirsiniz. Kısır yapmak istediğiniz kişi sayısına göre bu malzemeleri artırmanız veya azaltmanız da mümkündür. Daha fazla porsiyon elde etmek için kısır miktarı ve diğer malzemeleri aynı oranda artırmanız gerekir.
KISIRDA BİR BARDAK BULGURA NE KADAR SU KONUR?
Kısır yaparken genelde bir bardak bulgura 3/4 oranında su bardağı sıcak su konulur. Bu oran yaklaşık olarak 1 su bardağının 1 parmak kadar eksik olacak şekilde doldurulmasıdır. Bir su bardağı ince bulgur için 3/4 oranında su ekleyerek tarifinizi kolayca hazırlayabilirsiniz.

Kısıra suyu ilave ettikten sonra sıkıca ve hava almayacak şekilde kapatarak tüm suyu oda sıcaklığında çekmesini beklemeniz önerilir. Bu sayede lezzetli bir şekilde kısır hazırlayabilirsiniz. Bulgurun yumuşaması ve lezzetli hale gelmesi için su miktarının doğru ayarlanması son derece önemlidir.
KONYA USULÜ KISIR TARİFİ
Konya usulü kısır yapmak ve misafirlerine lezzetli bir ikramda bulunmak isteyenlerin doğru malzemeleri kullanması önemlidir. Özellikle kısır yapımında bulgur tercihi en önemli unsurdur. Kısa süre içinde Konya usulü lezzetli bir kısır hazırlayarak misafirleriniz için keyifli bir atıştırmalık hazırlayabilir ve diğer hazırladığınız poğaça, kek ve çay ile ikram edebilirsiniz.

Konya usulü kısır tarifi ise kısaca şöyle:
• Bulgur sıcak suda bekletilerek yumuşaması ve şişmesi sağlanır.
• Yıkanan ince bulgur bir kaba atılır ve üzerine 1,5 çay bardağı sıcak su eklenerek ağzı kapalı şekilde kapta dinlendirilir.
• Maydanoz, yeşil biber ve nane sirkeli suda yıkanarak ince ince kıyılır.
• Şişen ve soğuyan bulgura domates ve biber salçası eklenerek karıştırılır.
• Ardından nar ekşisi kullanılacaksa bu aşamada kısıra eklenip karıştırılmaya devam edilir.
• Bulgurun rengini almasının ardından doğranan yeşillik eklenir ve üzerine tuz, pul biber ve limon ilave edilir.
• Tüm malzemeler homojen olacak şekilde karıştırılarak kısır hazır hale getirilir.
Kaynak: Haber Merkezi