Hava ile temas ettiğinde çabuk bozulabilen organik ürünler hızla çürüyüp işlevsiz hale gelebiliyor. Ancak ezilen ya da çürüyen yiyeceklerin çöpe atmadan önce bir kez daha düşünülmesi tavsiye ediliyor. Farklı alanlarda değerlendirilebilecek bu ürünler israfın da önüne geçebiliyor.
KÜFLÜ GÖRÜNTÜSÜ YANILTMASIN!
Kışlık konserve domates yapımı için kasalarla satın alınan sebzelerin içinde çıkan ezik ya da çürükler çöpe atılmadan önce farklı yollarla değerlendirilebilir. Bu durum dolapta kalan unutulan ya da bozulmaya yüz tutmuş domatesler için de geçerli oluyor. Çürüyen domatesleri atmadan değerlendirmek isteyenler küflü görüntüsünden dolayı anında çöpe gönderenler çürümüş domates yemenin dışında farklı yollarla da değerlendirilebilir.
ÇÜRÜK DOMATESTEN DOĞAL ÇİÇEK GÜBRESİ NASIL YAPILIR?
Çürüyen ve işlevsiz hale gelen sağlığı bozma riski bulunan domatesler çiçek gübresi olarak kullanılabiliyor. Bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayrılan deforme hale gelmiş domatesler bir kabın içerisine alındıktan sonra bir avuç kadar pirinç eklenerek üzerine bir plastik örtü atılır ve mayalanmaya bırakılır.
Birkaç gün bu halde bekletilen domates zamanla çiçekler için organik gübre haline gelecektir. Özellikle pirincin suyu içinde fermente hale gelen bu karışım yararlı bakterilerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Çiçek gübresi için ek maliyet derdinden kurtaran bu formül kısa sürede çiçeklerin büyüme hızını artırırken köklerinin toprağı daha güçlü şekilde tutunması mümkün hale gelecek.
KÜFLÜ DOMATESTEN DOĞAL TEMİZLİK MALZEMESİ!
Çiçek gübresi dışında çürümüş domatesler buzdolabındaki kötü kokuyu engelleme amacıyla da kullanılabiliyor. Püre haline getirilen domatesler temizlik malzemesi olarak değerlendirilebilir. Silme bezi kullanılarak dolabın içi temizlendiğinde kötü kokuların tamamen uzaklaştığı fark edilebilecek.
Çürük domatesleri kullanarak içindeki asitli yapı sayesinde bıçak, çatal, tuvalet muslukları ya da metal kaplar temizlenebilir.
Kaynak: Bülten