E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da 4 bin yıllık gelenek devam ediyor!

02 Ekim 2025 Perşembe 11:57
Milattan önce 2000’li yıllardan günümüze uzanan turşu, Anadolu sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren, probiyotik özelliğiyle öne çıkan turşunun yapımı ise dikkat isteyen bir süreçtir.

Tarihi milattan önce 2000'li yılların başına kadar uzanan turşu, Selçuklu döneminden günümüze Anadolu topraklarında yaygın olarak tercih ediliyor. Vücut direnci için önemli rol alan turşunun kurulma aşaması ise oldukça dikkat istiyor.

Tarihi 4 bin yıla kadar uzanan turşu, günümüzde de artan salgın hastalıklara karşı tercih ediliyor. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin yakalandığı hastalıklar, hastanelerde zaman zaman yoğunluğa neden olabiliyor. Bu nedenle birçok kişi doğal turşuya yöneliyor.

"YİYECEKLERİN DAYANIKLI KALMASI İÇİN MUTLAKA HAKİKİ KAYA TUZU TERCİH EDİLMELİ”

Turşunun kurulum aşamasında dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşan turşucu Selman Kozan, turşunun probiyotik faydalarına, sindirim sistemini iyileştirmedeki etkisine ve doğru malzeme seçiminin önemine değindi. Özellikle hakiki kaya tuzunun turşunun dayanıklılığı ve sağlık açısından faydalarına vurgu yaptı.

"SALAMURA ÜRÜN EN AZ 20 GÜN İLA 1 AY BEKLEMESİ LAZIM”

Turşunun faydaları hakkında bilgi veren Kozan, sindirim ve bağışıklık sistemine katkılarının yanı sıra turşu suyunun da sağlığa pek çok faydası olduğunu aktardı. Turşunun olgunlaşması için en az 20 gün ile 1 ay arasında bekletilmesi gerektiğini söyledi.

"ÖZELLİKLE TURŞU SUYUNU HİÇ İHMAL ETMİYORUZ”

Turşu tüketicisi Samet Baydilli ise, dört mevsim turşu tükettiklerini belirterek özellikle biber ve salatalık turşularını tavsiye etti. Turşunun hem kültürel bir gelenek hem de sağlık açısından önemli olduğunu, özellikle turşu suyunun ailece ihmal edilmediğini vurguladı.

DİĞER HABERLER