E-gazete
Konya'nın en gözde ilçelerinden biri olan Doğanhisar, eski uygarlıklara ve birçok imparatorluklara ev sahipliği yaptı. ‘Doğan kuşunun gözünden sakındığı güzide ilçe' olarak belirtilen Doğanhisar'ın adının nereden geldiğini biliyor muydunuz?
Roma ve Bizans tarihinden izler taşıyor
Sultan Dağlarının kuzeydoğuya bakan eteklerinde tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini bekleyen Doğanhisar, Konya şehir merkezine 122 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Roma ve Bizans tarihinden izler taşıyan ilçe, tarihin evrim süreçlerine ilgili olan turistlerin odak noktası olmayı başarıyor.
Doğanhisar'ın adı nereden geliyor?
Milattan önce 500 yılında ‘'Metyos'' olarak anılan Doğanhisar, M.Ö. 395 yılında Bizanslılar'ın hakimiyetine geçti Emevi ve Abbasi ordularını zenginliğiyle büyüleyen ilçe, 1071 Malazgirt Savaşına müteakip Selçukluların batıya yayılışları sırasında 1110 yılında Türk hakimiyetine geçti. Selçukluların arması olan doğan kuşuna izafeten ‘'Doğan Kalesi'' olarak anılan Doğanhisar, yıllar geçtikçe de günümüzdeki ismini aldı.
Medeniyetlerin dönüm noktalarına tanıklık eden ilçe
Bizans İmparatorluğunun hüküm sürdüğü zamanlarda Doğanhisar, Emevi ve Abbasi ordularının taarruzlarına uğradı ve bu savaşlarda şehit olan Seyyid Ahmet'in mezarı Kızılışık Mevkisinde bulunuyor. Medeniyetlerin dönüm noktalarına tanıklık eden Doğanhisar, açık alanlarda çok sayıda tarihî eserler bulunduruyor.
Konya'nın %1,27'sini, İç Ege Havzası'nın ise %14,19'unu oluşturan Doğanhisar, 2019 MEVKA verilerine göre ilçe toplam alanının yüzde 46,03'ü tarım alanı, yüzde 40,16'sı ormanlık alan ve yüzde 6,07'si çayır-mera alanından oluşuyor.
(Mustafa İlker Şen)