E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da dönümde 1300 kilo ürün aldı! Kimse inanamadı

04 Ekim 2025 Cumartesi 11:18

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda çerezlik ayçiçeği hasadı başladı. Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden biri olan Konya'da çiftçiler, son dönemde fiyat avantajı nedeniyle yağlık yerine çerezlik ayçiçeğini tercih ediyor.

REKOR SEVİYEDE VERİM

Konya'nın Çumra ilçesi Taşağıl Mahallesi'nde çerezlik ayçiçeği üretimi yapan bir çiftçi, dönümde rekor seviyede verim elde etti. 2 bin 500 metrekarelik alandan toplam 1300 kilo çerezlik ayçiçeği hasat eden üretici, hem verimden hem de ürün kalitesinden oldukça memnun kaldı.

ÇEREZLİK AYÇİÇEĞİ ÖNE ÇIKMAYA BAŞLADI

Bölgede üretim yapan çiftçilerin tercihlerinde en büyük etken, birim alandan elde edilen gelir oluyor. Uzun yıllar mısır ve şeker pancarı ekimiyle öne çıkan Konya Ovası'nda, son dönemde çerezlik ayçiçeği öne çıkan ürün haline geldi. Çekirdeğin yüksek fiyatı ve verimlilik, üreticiyi bu ürüne yönlendirdi.

VERİMİ YÜKSEK

Çerezlik ayçiçeğinde yağlıkla benzer rekolte elde ediliyor. Konya Ovası'nda yapılan üretim genellikle sulu koşullarda gerçekleşiyor. Hibrit tohumların yaygınlaşmasıyla birlikte çiftçiler, çerezlik ayçiçeğinde de yağlık kadar yüksek verim almaya başladı.

YAĞLIK AYÇİÇEĞE GÖRE FİYATI FAZLA

Çerezlik ayçiçeğinin tüketimi yağlığa göre sınırlı olsa da kârlılığı oldukça yüksek. Fiyatların yağlık ayçiçeğine göre 2-3 kat fazla olması, çiftçilerin tercihini doğrudan etkiliyor. Bunun yanı sıra ayçiçeği tarımında su tüketiminin mısır ve pancara göre daha düşük olması, bölgede çerezlik ayçiçeğine olan ilgiyi artırıyor.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER