E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Türkiye’de en çok Konya’da üretiliyor! Romatizmadan böbreğe doğal çözüm

16 Haziran 2025 Pazartesi 09:45

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, tarımsal üretimdeki liderliğini farklı ürünlerde de sürdürüyor.

Halk arasında adı "termiye''

Konya, buğday, arpa, mısır ve şeker pancarının yanı sıra acı bakla üretiminde de Türkiye'nin zirvesinde yer alıyor. Halk arasında "termiye” olarak da bilinen acı bakla, hem kuru yemiş olarak tüketiliyor hem de sağlık açısından sunduğu faydalarla öne çıkıyor.

Acı bakla üretiminde Konya zirvede

2024 yılı üretim istatistikleri verilerine göre 2024 yılında Türkiye genelinde üretilen toplam 104 ton acı baklanın yüzde 94'ü Konya'da üretildi. 98 tonluk üretimle dikkat çeken şehir, Türkiye'nin acı bakla ihtiyacının neredeyse tamamını tek başına karşılıyor. Akdeniz Bölgesi, Bursa ve Antalya gibi bölgelerde de yetiştirilen acı bakla, üretim yoğunluğu bakımından açık ara Konya'da öne çıkıyor.

Böbreklere, romatizmaya ve eklem ağrılarına iyi geliyor

Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta da yer bulan acı bakla, sağlık açısından sunduğu faydalarla biliniyor. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan bitki, aynı zamanda böbrek iltihaplarının giderilmesine destek oluyor. Lapası ise romatizma, siyatik ve eklem ağrıları gibi kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında doğal bir çözüm olarak kullanılıyor.

3000 yıllık bitki, 120 santimetreye kadar boylanabiliyor

Acı bakla, yaklaşık 3000 yıl önce tarımı yapılmaya başlanmış, baklagiller (Fabaceae) familyasına ait bir bitki türü. 30 ila 120 santimetreye kadar boylanabilen bu bitki, dik salkımlar halinde kümelenen çiçekleriyle dikkat çekiyor. Bazı türleri süs bitkisi ya da yeşil gübre olarak değerlendirilirken, tohumları çoğunlukla hayvan yemi olarak kullanılıyor. Türkiye, hem kültürü yapılan hem de yabani formlarıyla acı bakla türleri açısından oldukça zengin bir ekolojik çeşitliliğe sahip.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER