E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya Usulü Güveç Nasıl Yapılır? Tarifi

25 Aralık 2023 Pazartesi 16:32
Konya ve özellikle Karaman yöresinin en meşhur güveç tariflerinden olan calla, Türk mutfağının sevilen güveçleri arasında yer alıyor. Peki, Konya güveci tarifi nedir? İşte Konya güveci hakkında merak edilenler…
Türk mutfağının geleneksel ve en sevilen lezzetlerinden olan güveçler her yöreye göre farklılık gösteriyor. Konya, Kayseri, Kütahya, Afyonkarahisar ve Sivas başta olmak üzere hemen hemen Türkiye'nin her bölgesinde güveçli tariflere rastlamak mümkündür. İnsan tarihinin ve Anadolu'nun en eski yemeklerinden biri olan güveç, eğer doğru malzemeler ve doğru pişirme püf noktaları ile yapılmazsa bir kabusa dönüşebilir. 
 
 
Konya ve yöresinde meşhur olan calla ya da diğer bir ifadeyle Konya güveci yemeğini yaparken en orijinal lezzeti yakalamak için doğru tarifi tercih etmeniz gerekecektir. Calla güveç tarifine göre hazırlayacağınız yemek ile misafirlerinizi büyüleyebilirsiniz. 
 
KONYA GÜVECİ (CALLA) İÇİN GEREKLİ MALZEMELER NELER?
 
Konya yöresine ait güveç hazırlamak için gerekli malzemeleri seçerken kaliteli ürünleri tercih etmeniz önerilmektedir. Bu sayede çok daha lezzetli ve gerçek yöresel lezzetine yakın bir şekilde güveci hazırlayabilirsiniz. Diğer tüm güveç yemeklerinde odluğu gibi et tercihleri de en önemli unsurdur. Kuzu kuşbaşı etinin tercih edilmesi önerilmektedir. 
 
Konya güveci (calla) yapımında gerekli olan malzemeler ise kısaca şöyle:
 
1 kg kuzu kuşbaşı et,
4 – 5 adet orta boy patlıcan,
5 – 6 adet diş sarımsak,
2 orta boy kuru soğan,
7 - 8 adet çarliston biber,
3 adet orta boy domates,
Tereyağı,
Sıvı yağ,
Tuz.
 
İhtiyacınız olan malzemeleri temin ettikten sonra hazırlanışına geçebilirsiniz. Hazırlanışı sırasında özellikle etin doğru pişirilmesi önemlidir. Malzemelerin miktarları yapmak istediğiniz porsiyonlara göre değişecektir. 
 
 
KONYA GÜVECİ HAZIRLANIŞI 
 
Konya güvecinin hazırlanışında gerekli malzemeleri bir araya getirdikten sonra pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Hazırlanışı için kısaca şu adımları takip etmeniz gerekecekti:
 
Güveç tenceresini ocakta ısın ve içine kuşbaşı etleri ekleyin. 
Etler kısık ateşte bir miktar piştikten sonra 10 – 15 dakika kadar bekletin.
Alacalı soyup küp şekilde patlıcanları tuzlu suda 3- 4 dakika kadar bekletin. 
Suyunu çektikten sonra etin üzerine soğan, biber, patlıcan, domates, sarımsak, maydanoz, salça, tuz, pul biber ve sıvı yağı ekletin.
Güvecin ağzını kapatıp kısık ateşte pişmesini bekletin. 
Pişme süresi birkaç saati geçebilir, kendi suyunda ağır ağır pişmesine dikkat edin. 
Yemeğe su eklemeden kendi suyu ile pişmesi beklenmelidir. 
Pişirme sırasında güveci karıştırmamaya dikkat edin. 
Ocağın en küçük gözünde ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. 
 
Malzemeleri özenle seçtiğiniz güveci ağır ağır pişirmek önemlidir. Konya yöresinde de sevilerek tüketilen bu yemek hem doyurucu olması hem de bol malzemesi ile birçok kişini favori lezzetleri arasında yer alıyor. 
 
GÜVEÇ YAPIMINDA PÜF NOKTALAR NELER?
 
Güvenç yapımının en önemli püf noktası ocakta en küçük gözde ve en kısık ateşte yemeğin pişmesidir. Harici su eklemeden kendi suyunda ağır ağır pişmesi yemeğin lezzetli olmasını sağlayan önemli bir etkendir. İmkanlar dahilinde her ne kadar ocakta yapılsa da fırında da bu yemeğin yapılması mümkündür. Ayrıca güveç için tercih ettiğiniz ette önemli bir faktördür. 
Konya ve çevresinde sevilerek tüketilen güveci hazırlarken ayrıca yemeği karıştırmaktan da kaçınılmalıdır. Tüm gerekli malzemeleri güveçle birlikte ocağa koyduktan sonra pişmesini takip etmeniz yeterlidir. Birkaç saat içinde kendi kendine pişecek yemeği ara ara kontrol etmeniz tavsiye edilir. Güveç etkisiyle çok daha lezzetli hale gelecek yemeğinizi piştikten sonra servis edebilirsiniz.  
(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER