E-gazete
Türk mutfağının en sevilen börek lezzetlerinden biri olan su böreği, Konya yöresinde de yapılıyor. Konya'ya özgü bir versiyonu bulunan su böreğinin bu versiyonu daha pratik bir börek ortaya çıkarmakla birlikte iç harçta da bazı farklılıklar içeriyor. Diğer su böreklerinden farklı yapılan Konya usulü su böreğini tadınlar bir hayli beğeniyor.
Lezzetli bir börek olan Konya usulü su böreği, kısa bir sürede hazırlandığı için su börekleri arasında en pratik tariflerden biri kabul ediliyor. Pratik olduğu kadar lezzetli de olan Konya usulü su böreğinin püf noktaları aşağıdaki tarifte yer alıyor. Peki Konya usulü su böreğinin farkı nedir? Konya usulü su böreği nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir, nasıl servis edilir? İşte Konya usulü su böreği malzemeleri, tarifi ve servisi…
Türk mutfağının popüler tepsi böreklerinden biri olan su böreğinin genelinde beyaz peynirli harçlarla yapılıyor. Üzerine yumurta sürülen su böreği, Doğu Anadolu Bölgesi'nde çivil peyniri ile hazırlanıyor. Ancak Konya usulü su böreği, tüm bu tariflerden biraz farklı yapılıyor. Diğer tariflerin aksine peynirli olmayan Konya usulü su böreği, kıymayla hazırlanıyor. Ayrıca Konya usulü su böreğinin üzerine yumurta da sürülmüyor.
Peynir yerine kıyma içeren Konya usulü su böreği, su böreğinin en lezzetli hallerinden birini oluşturuyor. Malzemesi bol olan Konya usulü su böreği, doyurucu bir börek olmasıyla da seviliyor. İşte Konya usulü su böreği tarifi için gerekli olan tüm malzemeler:
Börek hamuru için
Arasına sürmek için
İç harcı için
Üzeri için
KONYA USULÜ SU BÖREĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
Konya usulü su böreğini pratik bir şekilde hazırlamak için ilk olarak iç harcı hazırlamaya başlayın. Bunun için tavaya 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ekleyin. Üzerine kıymayı koyarak kavurmaya başlayın. Ardından yemeklik doğradığınız soğanları da ekleyerek kıyma ile soğanı iyice kavurun. Kavurma işlemini tamamladıktan sonra baharatları ekleyin ve karıştırarak ocaktan alın. Son olarak incecik doğranmış maydanozları harca ekleyin ve güzelce karıştırarak, soğuması için harcı kenara alın.
İç harç soğurken, Konya usulü su böreğinin hamurunu hazırlayın. Bunun için yoğurma kabına unu koyun ve ortasını daire şeklinde açın. Yumurtaları bu daireye kırıp iyice çırpın. Ardından tuzu ekleyin. Bir yandan ılık suyu eklerken, bir yandan hamuru iyice yoğurun. Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra hamuru 15 dakika kadar dinlendirin. Dinlendiren hamurdan 6 beze ayırarak, bir 15 dakika daha dinlenmesi için bir kenara alın.
Hamurlar dinlenirken 3 litre suyu bir tencerede kaynatmaya başlayın. Başka bir kaba ise 3 litre kadar soğuk su alın. Tepsiyi yağlayıp çörek otu serpiştirerek bir kenara aldıktan sonra bezeleri unlayarak açın. Açılmış bezelerden elde ettiğiniz yufkanın ilkini kuru bir şekilde tepsi tabanına yerleştirin. Diğer yufkaların tamamını dörde bölüp kaynamış suyun içerisinde haşlayın. Yaklaşık 1-2 dakika haşlanan yufkaları sıcak sudan çıkardıktan sonra 1-2 dakika kadar da soğuk suya batırıp bekleterek, şoklayın.
Hamurları tepsiye koymadan önce suyunu güzelce süzün. Ardından tepsiye serili olan kuru yufkayı az sıvı yağ ile yağlayın ve üzerine haşlanmış, soğutulmuş ve son olarak suyu süzülmüş yufkaları dizmeye başlayın. Dört parça yufkayı serdikten sonra yağlayın ve bu işlemi üçüncü yufkaya kadar devam ettirin. Üçüncü yufkada iç harcı hamura eşit bir şekilde dağıttıktan sonra kalan yufkaları da bu yufkanın üzerine aynı şekilde dizin. En üste ise bir kez daha kuru yufka sererek, üzerine tereyağı ile sıvıyağ sürün. 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.
KONYA USULÜ SU BÖREĞİ NASIL SERVİS EDİLİR?
Konya usulü su böreği piştikten sonra ters olarak çıkarın ve dilimleyin. İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis edilebilecek olan Konya usulü su böreğini çay ile servis edebilirsiniz. Diğer su böreklerinden farklı olarak kıymalı olan Konya usulü su böreği, ayranla da çok yakışıyor.