E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Şekerpare nasıl yapılır? En kolay şekerpare tarifi

27 Kasım 2023 Pazartesi 22:07

MasterChef'te yeni haftada yarışmacılar en iyi şekerpareyi yapmak için yarıştı.

Bununla birlikte programı takip eden izleyiciler arasında şekerparenin nasıl yapıldığına dair araştırmalar hız kazandı.

Şekerpare malzemeleri ve şerbeti tarifin tam ölçüsünde olmasında büyük önem taşıyor. Şekerpare tatlısı nasıl yapılır? Şekerpare şerbeti nasıl dökülür, sıcak mı soğuk mu? İşte tam ölçülü şekerpare tarifi ve malzemeleri...

KOLAY ŞEKERPARE MALZEMELERİ

2 adet yumurta
125 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağı
1,5 çay bardağı irmik
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Şerbeti için:

4 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Yarım limon

KIYIR KIYIR ŞEKERPARE TATLISI NASIL YAPILIR?

Şekerpare yapımı için ilk olarak yumurtalardan birinin sarısını ayırın.
Beyazını diğer yumurtayı, tereyağını, sıvı yağı, irmiği ve pudra şekerini iyice karıştırın.
Vanilya ve kabarma tozunu ekleyin.

Son olarak unu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye dizin. Üzerine bir fırça yardımıyla ayırdığınız yumurta sarısını sürüp çatalın tersiyle çizik atın.

Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp biraz ısıttıktan sonra tepsiyi fırına verin. Üstü kızaran şekerparelerinizi fırından çıkarın.

Bu esnada su ve şekeri tencerede karıştırıp şerbeti pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra içine limon suyunu ilave edin. 5 dakika kadar daha kaynattıktan sonra altını kapatıp ılınmaya bırakın.

Şerbeti tatlıların üzerine dökeceğiniz zaman ılık olmalı. Tatlıların da ilk sıcaklığının geçmesini beklemelisiniz. Şerbeti döktükten sonra üzerini kapatmadan çekmesini bekleyin. Ardından dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.

HAŞHAŞLI ŞEKERPARE TARİFİ

Hamuru için malzemeler:

125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Yarım çay bardağı pudra şekeri

Yarım paket kabartma tozu

Yarım yemek kaşığı irmik

1 adet yumurta

2,5 su bardağı un

Şerbeti için malzemeler:

2 su bardağı su

2 su bardağı toz şeker

2 damla limon suyu

Üzeri için:

Haşhaş

Badem

HAŞHAŞLI ŞEKERPARE NASIL YAPILIR?

Şerbet yapımı:

Bir tencereye 2 su bardağı su ve 2 su bardağı toz şeker ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırın. Karıştırmazsanız şerbetiniz daha çabuk şekerlenir. Şerbetiniz kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp, yaklaşık 20 dakika kaynatın. Şerbeti ocaktan almadan 15 dakika önce 2 damla limon suyu ekleyin.

Hamur yapımı:

Derin bir kaba 125 gram tereyağı ve yumurta sarısını ekleyin. Ardından yarım çay bardağı sıvıyağı, ve pudra şekeri, 1,5 yemek kaşığı irmik ve yarım paket kabartma tozu ilave edin. Tüm malzemeyi elinizle karıştırın. Azar azar 2,5 su bardağı un ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Diğer taraftan yumurta akını ve haşhaşı ayrı kaba koyun. Yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Elinizde yuvarlayın. Önce yumurta akına sonra haşhaşa bulayın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerlerine birer adet badem yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

Şekerpareyi fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığı çıkması için biraz bekletin. Ardından soğuk şerbeti kepçe ile üzerine dökün. Yaklaşık 15-20 dakika şerbet içinde beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

DİĞER HABERLER