LGS Tercihlerinde Puan mı Önemli Yüzdelik Dilim mi ?

 LGS Tercihlerinde Puan mı Önemli Yüzdelik Dilim mi ?
LGS Tercihlerinde Puan mı Önemli Yüzdelik Dilim mi ? LGS Puan ve Yüzdelik Dilim Hesaplama

 

LGS puan ve yüzdelik dilim hesaplaması, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen formüller kullanılarak yapılır. Bu formüller her yıl değişebileceğinden, güncel bilgilere MEB'in resmi internet sitesinden ulaşmanız önemlidir.

Merkezî Sınava katılacak olan öğrencilerin puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre tek puan türünde hesaplanacaktır.

  1. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.
  2. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.
  3. Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.
  4. Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.
  5. Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.
  6. Her alt test için hesaplanan standart puanlar, Tablo-1'de verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.
  7. Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.
  8. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

Tablo 1: Ağırlıklı Standart Puan Hesaplanırken Kullanılacak Ağırlık Katsayıları

Alt Testler

Ağırlık Katsayıları

Türkçe

4

Matematik

4

Fen Bilimleri

4

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

1

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

1

Yabancı Dil

1

  1. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecektir.
  2. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 69'uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7'nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen "Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.” hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.
  3. Oturumlardan herhangi birine katılmayan ya da herhangi bir oturumda sınavı iptal edilen öğrenciler için MSP hesaplanmaz.

LGS Puan Hesaplama yapmak için tıklayınız

LGS Yüzdelik Dilim Hesaplaması:

LGS'ye giren tüm öğrencilerin aldığı puanlar sıralanır ve en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanır. Her öğrenciye, sıradaki öğrenciye göre bir yüzdelik dilim atanır.

Yüzdelik dilim hesaplaması için kesin bir formül bulunmamaktadır. MEB, sınav sonuçlarını açıkladığında her öğrencinin aldığı puana ve yüzdelik dilime ilişkin bilgi de sunar.

LGS Yüzdelik Dilim Hesaplama için tıklayınız

Puan ve Yüzdelik Dilim Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Puan ve yüzdelik dilim, her yıl değişebilir.
  • Puan, belirli bir liseye yerleşmek için gerekli minimum puandır.
  • Yüzdelik dilim, Türkiye'deki tüm LGS adayları arasındaki sıralamanızı gösterir.
  • Her iki kriteri de dikkate alarak, en doğru tercihlerde bulunabilirsiniz.

Puan mı Yüzdelik Dilim mi Önemli?

Hem puan hem de yüzdelik dilim önemlidir. Ancak, hangisinin daha önemli olduğu duruma göre değişir:

Puanın Önemli Olduğu Durumlar:

  • Belirli bir liseye yerleşmek istiyorsanız o lisenin taban puanını aşmanız gerekir.
  • İki veya daha fazla öğrenci aynı yüzdelik dilimde ise puanı yüksek olan öğrenci yerleşir.

Yüzdelik Dilimin Önemli Olduğu Durumlar:

  • Tercih ettiğiniz liselerin taban puanları birbirine yakın ise yüzdelik diliminize göre yerleşme şansınız belirlenir.
  • Daha yüksek bir yüzdelik dilimde olmak, daha fazla tercih hakkınız olduğu anlamına gelir.

Lise Taban Puanları:

Lise taban puanları, her lise için her yıl değişir. Taban puanlar, o liseye yerleşmek isteyen öğrenci sayısına ve kontenjana göre belirlenir. En yüksek taban puan, en çok tercih edilen liselerde, en düşük taban puan ise en az tercih edilen liselerde görülür.

Taban puanları öğrenmek için için tıklayınız Lise Taban Puanları

Genel Tavsiye:

  • Taban puanlar, sadece bir liseye yerleşmek için gerekli minimum puandır. Daha yüksek puan alan öğrenciler, daha yüksek sıralarda yer alarak daha fazla tercih hakkı kazanır.
  • Hedeflediğiniz liselerin taban puanlarını ve yüzdelik dilimlerini araştırın.
  • Mümkünse, taban puanın üzerinde bir puan almaya çalışın.
  • Yüzdelik diliminizi de göz önünde bulundurun.
  • Yüzdelik dilim de liselere yerleşmede önemli bir kriterdir. Yüzdelik diliminiz ne kadar yüksekse, o kadar fazla tercih hakkınız olur.
  • Tercih yaparken sadece taban puanlarına ve yüzdelik dilime değil, lisenin sunduğu imkanlara, eğitim kalitesine, öğretmen kadrosuna ve lokasyonuna da dikkat etmeniz önemlidir.

Kaynak: Bülten

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER