DOLAR
39,08
EURO
44,38
STERLİN
53,02
GRAM
4.244,22
ÇEYREK
6.986,46
YARIM ALTIN
13.963,92
CUMHURİYET ALTINI
27.798,14

MEB ve NEÜ İş Birliğinde Tarihi Eğitim Yapıları Kayıt Altına Alındı

- Güncelleme Tarihi:

 MEB ve NEÜ İş Birliğinde Tarihi Eğitim Yapıları Kayıt Altına Alındı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) arasında imzalanan “Konya’daki Tarihi Eğitim Yapıları Envanter Çalışmalarına Yönelik İş Birliği Protokolü” başarıyla tamamlandı. Protokol kapsamında, NEÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü yürütücülüğünde, Konya merkez ve ilçelerinde yer alan 14 tarihi eğitim yapısının mimari belgeleme ve arşiv çalışmaları gerçekleştirildi.
"Konya'daki Tarihi Eğitim Yapıları Envanter Çalışmalarına Yönelik İş Birliği Protokolü”nün kapanış töreni, NEÜ Köyceğiz Yerleşkesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Hüseyin Kutlu Konferans Salonu'nda yapıldı.
 
Programa; NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birekul, MEB İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanı Ahmet Tarık Çakır, NEÜ Genel Sekreteri Dr. Rahim Çimen, NEÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Konya Eğitim Yapıları Envanter Çalışması Proje Yürütücüsü, NEÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Dişli, akademisyenler, davetliler ve öğrenciler katıldı.
 
Törenin açılış konuşmasını yapan NEÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, projenin öneminden bahsederek, tarihi eserlere tahrip olmadan, yitirilmeden önce sahip çıkılması gerektiğini söyledi. 
 
 
Proje yürütücüsü NEÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Dişli ise; projenin temel amacının, Konya il sınırları içindeki tarihi eğitim yapılarının tespit edilmesi, belgelenmesi, mimari özelliklerinin, tarihsel süreçlerinin ve en önemlisi de mevcut durumlarının analiz edilmesi olduğunu söyleyerek bu kapsamda, geç Osmanlı döneminden, cumhuriyet ve modern döneme kadar toplam 14 adet okul yapısının envanterinin hazırlandığını aktardı. 
 
 
Proje Kapsamında Yürütülen Çalışmalar, Araştırmacılar İçin Büyük Bir Kaynak
 
Protokol kapsamında yapılan çalışmaların, tarihi eğitim yapılarının mevcut durumlarının net bir şekilde görülmesini sağlayacağını belirten Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, bu kapsamda yapılan faaliyetlerin bilgi vermenin de ötesine geçerek bilimsel çalışmalarda bulunmak isteyen araştırmacılar için de büyük bir kaynak oluşturacağının altını çizdi. 
 
 
Tarihi Eğitim Yapılarının Kültürel ve Tarihsel Değerlerini de Gelecek Nesillere Aktardık
 
Projede emeği geçen herkese teşekkür eden MEB İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanı Ahmet Tarık Çakır, "Bu anlamlı çalışmayla geçmişin izlerini taşıyan eğitim yapılarımızı kayıt altına alarak sadece fiziki varlıklarını değil, kültürel ve tarihsel değerlerini de gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu yerine getirmiş olduk. Eğitim yapılarımız yalnızca bilgi aktarılan mekanlar değil, aynı zamanda toplumsal belleğin taşıyıcıları ve eğitim tarihimizin sessiz anlatıcılarıdır. Necmettin Erbakan Üniversitesinin kıymetli akademik kadrosu ile bakanlığımız uzmanlarının özverili iş birliği sayesinde ortaya konan bu kapsamlı envanter hem koruma politikalarımıza yön verecek hem de mimarlık, eğitim tarihi ve kültürel miras alanlarındaki çalışmalara önemli bir kaynak teşkil edecektir” dedi.
 
 
Protokolün Sonuçları Öğrenciler, Paydaş Kurumlar ve Ülkemiz İçin Sevindirici
 
İki kamu kurumu arasında imzalanan protokolün verimli ve somut çıktılarının olmasının önemini vurgulayan NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birekul, "Kısa süre içerisinde böylesine etkin ve somut çıktıları olan projeleri görmek çok güzel. Bu yönüyle, projenin paydaşları ve ülkemiz açısından çok sevindirici bir kapanış programındayız. Projeyi önemli kılan bir önemli husus da öğrencilerin işin içinde olması. Biz üniversite olarak, öğrencilerimizin sahada olmasını çok önemsiyoruz. Öğrencilerimizin mesleki deneyim edinmesi açısından da bu projenin yararlı ve dikkate değer olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan bu bahsettiğimiz yapılar, belli bir plan dahilinde yapılmış malzeme yığını olmaktan ziyade geçmişimizi, toplumsal kültürle olan bağlantımızı diri tutan, onları her gördüğümüzde tarihimizle bağ kurduğumuz yapılar olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bu bakımdan çalışmaları tamamlanan proje, tarihe düşülen bir not. Böylesine kıymetli projede yer alan, emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu. 
 
Tören, teşekkür belgesi ve hediye takdiminin ardından fotoğraf çekimi ile sona erdi.
 
 
(Selman Kaya)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER