Kurban fiyatları yılın ikinci ve son dini bayramına kısa bir süre kala gündemdeki yerini koruyor. 28 Haziran itibariyle kurbanlar kesilecek, bayramlaşmalar yapılacak, çocuklara harçlıklar verilecek, kabir ziyaretleri yapılacak. Bu noktada bayrama kısa süre kala büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatları 2023 sorgulanıyor. Kurbanlıklar şimdiden pazara indi ve alıcısını bekliyor.
Kurban fiyatları ne kadar, kaç TL?
Kurban fiyatları ortalamaya vurulduğunda 60 ila 110 bin TL aralığında değişiyor. Öte yandan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, yaptığı açıklamada küçükbaş hayvanların 7 bin TL, büyükbaşların ise 84 bin TL'den başlayacağını söyledi.
Fiyatların normal olduğunu belirten Başkan Yardımcı, küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların canlı kilo fiyatının 140-160 TL arasında olduğunu ifade etti. Yardımcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Fiyatlar biraz geçen seneyi aratıyor. Yem ve besicilik maliyetlerinden dolayı fiyatlar arttı, ancak anormal değil. Geçen sene ete hiç zam olmadı. Daha yeni yüzde 100 zam geldi. Piyasada canlı küçükbaş 140-160 TL arası, büyükbaş 150-160 TL arasında" dedi.
Kurban bayramı tarihi 2023
Kurban Bayramı tatili tarihi Diyanet İşleri tarafından açıklandı. Dini Günler Takvimi'nde yer alan bilgiye göre 2023 Kurban Bayramı arife günü 27 Haziran Salı'ya denk geliyor. Kurban Bayramı'nın 1. günü ise 28 Haziran Çarşamba günü idrak edilecek.
Vekaletle kurban kesim fiyatı ne kadar?
Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof Dr. Ali Erbaş, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla 2023 yılında kurbanlarını Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) organizasyonuyla vekaleten kestirecek vatandaşlar için yurt içi ve yurt dışı fiyatlarını açıkladı. Buna göre Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla vekalet yoluyla kurbanlarını kestirmek isteyen vatandaşlar için; yurt içinde vekaletle kurban kesim bedeli 5 bin 950 lira, yurt dışında vekaletle kurban kesim bedeli ise 2 bin 750 Türk Lirası olarak belirlendi.
Kurban vekaleti nedir?
Kurbanlık hayvanı kesme yetkinliği olmayan kişiler, kurbanlığın kendi adlarına başkaları tarafından kesilmesi için vekalet verir. Bu duruma kurban vekaleti denilmektedir. Kurban vekaleti verildiği zaman kişi kurbanı kendisi kesmediği gibi kesim esnasında kurban alanında olma zorunluluğu da bulunmaz. Ayrıca kurbanını doğrudan hayır kurumlarına bağışlamak isteyen vatandaşlar çeşitli kurumlara da vekalet verebilmektedir.
Kurban vekaleti nasıl verilir?
Mali ibadetlerde vekalet caizdir. Bu nedenle çeşitli sebeplerle kurbanını kendisi kesemeyenler kendisi adına başkasına kestirebilir. Kurban vekaleti yazılı ya da sözlü olarak verilebildiği gibi internet üzerinden, telefonla ya da faks ve benzeri iletişim araçlarıyla da sağlanabilir.
(Meltem Gürbüz)