Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bilimi Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Ana Bilim Başkanı Doç. Dr. Tamer Kayış, Nemrut Dağı yakınlarında ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kırsal kesimlerinde görülen 25 santimetre uzunluğundaki 'Saga Ephippigera' türü etçil çekirgenin tarımsal alanlara fayda sağladığını ifade etti.
İNSANLARA ZARAR VERMEZ
Doç. Dr. Tamer Kayış, etçil olarak bilinen çekirgenin Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde sık görüldüğünü ve insanlara zarar vermesinin söz konusu olmadığını söyledi.
DAHA AZ TARIM İLACI KULLANIMINI SAĞLAR
Bu çekirgenin kendinden küçük çekirge ve böcekleri yediği için etçil olduğunu dile getiren Kayış, "Aksine bu çekirge tür olarak çok önemli. Tarım alanlarına zarar veren birçok böcek de bu çekirgenin besin değeri içerisinde yer alıyor. Bu nedenle tarım alanlarının korunmasında veya daha az tarım ilacı kullanımında son derece önemli bir tür" dedi.
DEV ÇEKİRGE TOPLAM 25 SANTİMETREYİ BULUYOR
Kayış, Adıyaman Üniversitesi ekibi olarak gerek arazi gerekse kampüs alanında bu tür çekirgelerin korunmasına özen gösterdiklerine değindi.
"Yaklaşık 25 santimetre büyüklüğünde olduğu için bu çekirge çok hızlı hareket edemiyor, bu nedenle kolaylıkla insanlar tarafından öldürülebiliyor. Bölgemizde özellikle Nemrut Dağı yakınlarında yaygın. Tam turizm sezonunda bu bölgede çok görülmesi aslında çekirge açısından dezavantaj oluşturmakta, bu çekirgelerin mutlaka korunması ve insanlar tarafından öldürülmemesi gerekiyor."