Konya’da ilk etliekmek ne zaman pişirildi?

 Konya’da ilk etliekmek ne zaman pişirildi?
Konya denince akla gelen ilk yemek hiç şüphe yok ki etliekmektir. Peki, Konya’da ilk etliekmeği kim yaptı? Konya’da ilk etliekmek ne zaman pişirildi?

 

Konya'nın yöresel tatlarından en meşhuru etliekmek asırlardır damakları şenlendiriyor. Etliekmeği sadece Konyalılar değil bütün Türkiye hatta yabancılar bile çok seviyor. 

İlk etliekmeği kim yaptı?


Üzerine çok sayıda akademik çalışma yapılan Etliekmeğin tarihi de çok merak ediliyor. Konya'da ilk etliekmek ne zaman pişirildi? Sorusunun cevabı merak ediliyor. 


Yapılan araştırmalara göre ilk etliekmek Konya'da pişirildi. Bin 200'lü yıllardan bu tarafa devam eden etliekmek zamanla bir kültür haline geldi. 


Araştırmaların ortaya koyduğu verilere göre, Etliekmek 1200'lü yıllarda ilk defa Konya'nın Kadınhanı ilçesinde Raziye Hatun Hanı'nda pişirildi. 1923 yılında ilk kez Konya'daki kebapçılar çarşısında kayıt altına alındı ve tanınmaya başladı. 1939 yılından itibaren ise sadece etliekmek yaparak satan işletmeler ortaya çıktı. O işletmelerin sayısı hızla arttı. Bu gün Konya'da neredeyse her köşe başında birkaç tane etliekmek fırını buluyor.  


Konya etliekmeğinin boyu kaç cm? 


Klasik Konya etliekmeği; 70-80 santim boyunda ve 20-25 santimetre eninde, koyun etinden yapılıyor. Zamanla etliekmeğin boyu uzadı, eni daraldı ve içine dana eti girdi. Görsel zenginliği artırılan uzun etliekmeği özellikle turistler çok sevdi. 


Tartışmaları bitiren adım! Etliekmek coğrafi işaret aldı


Konya etliekmeğine zaman zaman farklı iller de talip oldu. Sivas ile Konya arasında gidip gelen uzamanlar Konya'yı seçti. ;Coğrafi İşaret Tescili alan Konya etliekmeği bugün her yerde "Konya etliekmeği” olarak sunuluyor. Muadil ürünlerin hepsinin adı pide olarak kaldı.

  • #konya #konya etliekmek #konyada etliekmek ilk ne zaman pişirildi #etliekmek hangi yörenin #etliekmek nerenin

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • K
    Konya42
    1 yıl önce

    Bir zamanlar hem et hemde hamur o kadar ucuzduki etliekmek yemekten bıktığım günleri bilirim şimdi pahalılıktan ayda 1 falan ancak yiyoruz...

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
  • V
    Vatandaş
    1 yıl önce

    Kadınhanı'nın sadece Etliekmek ile Tahinli Pidesi tanınmıştır. Halbuki tanınmayan ve başka bir yerde olmayan başka yemekleri de vardır. Bunlardan ikisini söylüyeyim. Biri Batırık. Kadınhanı'nda olan Batırık ne Konya'da, ne de başka bir ilde vardır. 40 şehirde batırık yedim sadece Kadınhanı batırığının lezzetine doyamadım. Dövülmüş haşhaşlı, bulgurlu, limon sıkılmış, üzüm yaprağı ve turşu ile yenen muhteşem bir lezzet. Bunu ne Kadınhanı tanıtabilmiş nede başkaları keşfedememiştir. Kadınhanı'nda yapılan bu batırığı Türkiye'nin hiç bir yerinde bulamazsın. Bulduklarını bir daha yemek istemezsin. Urfa'nın, çiğ köftesi bu batırığın yanında sönük kalır. İkincisi Su Böreği. Kadınhanı'nın su böreğini başka bir yerde bulamazsın, mümkün değil. O lezzeti ve tadı hiçbir kimse veremezler. Bu arada yazı boyutunu bir tık büyütürseniz iyi olur. Kendi yazımızı dahi okumakta zorlanıyoruz.

    • Cevapla
    • Begen (7)
    • Begenme (5)
  • G
    Gerçek
    1 yıl önce

    Değerlere sıkı sıkıya sahip çıkmak gerekir. Etli ekmek Konya nin gerçek değeri. Yaşasın etli ekmek ama çok pahalı:(

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
  • V
    Vatandas
    1 yıl önce

    - coğrafi işaret alması sevindirici. - ticaret odasının etliekmek harcının gramajina ve malzemesine bir standart getirmesi gerekiyor. - bazı iller (Konya dahil) etliekmek bizim diyor. Çok saçma bir çekişme. Her ilde etliekmek farklı yapılıyor. Et ve hamur bir araya gelince zaten etliekmek oluyor. Lahmacun da (Arapça) Türkçesi etliekmek demek oluyor. Konya etliekmegi, Kastamonu etliekmegi, Sivas etliekmegi demek daha mantıklı olur. - Konya etliekmeginin tadı lezzeti harika :)

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
  • G
    Gonyalı
    1 yıl önce

    Belediyenin Taş Bina'daki bulunan tarifine göre haberiniz yanlış. Siz koyun yazmışsınız fakat orada etliekmek, yaprak sarması, bamya çorbasında dana eti kullanılması gerektiği şeklinde tarifler var ve kuzu veya koyundan bahsedilmiyor bile, ayrıca sacarasına antep fıstığı kullanılması gerekiyormuş . Sahsen doğdum doğalı yirli Gonya'lıların içindeyim, ailemin bir tarafı Gonya'lı, bu memleketin gara dakım adamlarıyla iki duzlu bi datlı davetlerde ömrümüz geçti.Ben bu yemeklerin dana etinden yapıldığını görmedim bilmem. Yapan yok mu var tabi ki hem de becerikli analarımızın elinde çok da güzel olur. Amma koyunun anavatanı olan, içerisinde bir tane bile antep fıstığı yetişmeyen bu memlekette bu yemeklerin asıl tariflerinde dana eti ve antep fıstığının kullanılması mümkün değildir. Amaç memleketimizi tanıtmak ise önce tarifleri verenlere tanıtmamız gerekecektir. Velhasıl gazetenizin yaptığı gibi tarifleri Taş Bina’da da aslına uygun vermek daha iyi olacaktır.

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
  • KA
    Konya'lı adam
    1 yıl önce

    Bu haber ile beraberinde etliekmek, Kadınhanı ilçesiyle ile bütünleşmiştir. Bu lezzeti bizler için keşfettiğin ve damaklarla buluşturduğun için varol Kadınhanı....

    • Cevapla
    • Begen (6)
    • Begenme (0)
  • S
    SPOKLES.
    1 yıl önce

    Ey vatandaş! Sen böreğe su böreği mi diyorsun? Hayatında kat kat olan sapsarı su böreğini hiç görmememiş, yememişsin

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • AB
    Ali Baba
    1 yıl önce

    Etliekmegin gramajı düştü eskiden meşe odununda pişerken şimdi inşaat artığı tahtalar kullanılıp düşük gramajli hamur aniden ortaya çıkan ateşle kenarları yanıp çıtır çıtır oluyor..yani etliekmege makul eski ölçülere dönülmesi gerekli..

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”