Konya'da geleneksel bir tat olarak bilinen yağ somunu Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan lezzetiyle vazgeçilmez hale geldi.
Tarihi ve kültürel birçok destinasyonu ziyaret etmek amacıyla Konya'ya gelen yerli ve yabancı turistler, aynı zamanda gastronomi şehri olan kentin ünlü lezzetlerinden yağ somununu tatmadan gitmiyor.
Lezzetiyle damaklarda eşsiz tatlar bırakıyor
Konya'nın yemek kültüründe vazgeçilmez bir yeri olan, "Anadolu'nun pizzası" olarak da anılan yağ somunu, lezzetiyle damaklarda eşsiz tatlar bırakıyor. Konya halkınca da yoğun tüketilen ve özellikle sabah namazından sonra tercih edilen lezzeti, ustaları büyük bir özveriyle kahvaltılara yetiştiriyor.
Konya'ya has yağ somunu
Mayalı etli ekmek hamurundan hazırlanan somun, taş fırında bir süre pişirildikten sonra bol miktarda tereyağıyla buluşturularak tercihe göre içi hazırlanıyor. Tekrar üzerine eritilmiş tereyağı sürülüp bol miktarda susam ve çörekotu atılan yağ somunu yeniden fırına sürülerek iyice kızardıktan sonra servise hazır hale geliyor.
Konya'da sabah namazından sonra daha çok tüketiliyor
Konya'da geleneksel bir tat olan ve unutulmaya yüz tutan tereyağlı yağ somunu, sabah namazına gelen vatandaşlar tarafından cami çıkışından sonra özellikle kahvaltı olarak ilgi görmeye devam ediyor. Erken saatlerde fırına gelerek yağ somununun hamurunu hazırlayan ustalar, daha sonra fırını yakarak hazırlanan hamurları tek tek açıyor. Daha sonra vatandaşların isteğine göre pastırmalı, sucuklu, kavurmalı ve küflü peynirli gibi farklı çeşitlerle yağ somununu hazırlayarak fırına atıyorlar.
Osmanlı döneminden gelen gelenek
Osmanlı döneminde askerlere verilen yiyecek olarak bilinen ve Konya'da günümüzde geleneksel bir yiyecek haline gelen yağ somunu, "Anadolu'nun pizzası" olarak da damak lezzeti halinde geldi. Konya'da geleneksel bir tat olan tereyağlı yağ somunu, vatandaşlar tarafından özellikle kahvaltılarda ilgi görmeye devam ediyor.
Yağ Somunu denince akla gelen isim
Geçtiğimiz günlerde Konya'nın lezzet ustalarından Hasan Şendağlı vefat etmişti. 77 yaşında hayata gözlerini yuman Şendağlı, Konya'nın en tanınmış lezzet ustalarından olup Etliekmek ve Yağ Somunu denince akla gelen ilk isimlerden. (Mustafa İlker Şen)