Konya’da Osmanlı’dan günümüze uzanan lezzet! Tadı damak çatlatıyor

 Konya’da Osmanlı’dan günümüze uzanan lezzet! Tadı damak çatlatıyor

Konya'da geleneksel bir tat olarak bilinen yağ somunu Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan lezzetiyle vazgeçilmez hale geldi.

Tarihi ve kültürel birçok destinasyonu ziyaret etmek amacıyla Konya'ya gelen yerli ve yabancı turistler, aynı zamanda gastronomi şehri olan kentin ünlü lezzetlerinden yağ somununu tatmadan gitmiyor.

Lezzetiyle damaklarda eşsiz tatlar bırakıyor

Konya'nın yemek kültüründe vazgeçilmez bir yeri olan, "Anadolu'nun pizzası" olarak da anılan yağ somunu, lezzetiyle damaklarda eşsiz tatlar bırakıyor. Konya halkınca da yoğun tüketilen ve özellikle sabah namazından sonra tercih edilen lezzeti, ustaları büyük bir özveriyle kahvaltılara yetiştiriyor.

Konya'ya has yağ somunu

Mayalı etli ekmek hamurundan hazırlanan somun, taş fırında bir süre pişirildikten sonra bol miktarda tereyağıyla buluşturularak tercihe göre içi hazırlanıyor. Tekrar üzerine eritilmiş tereyağı sürülüp bol miktarda susam ve çörekotu atılan yağ somunu yeniden fırına sürülerek iyice kızardıktan sonra servise hazır hale geliyor.

Konya'da sabah namazından sonra daha çok tüketiliyor

Konya'da geleneksel bir tat olan ve unutulmaya yüz tutan tereyağlı yağ somunu, sabah namazına gelen vatandaşlar tarafından cami çıkışından sonra özellikle kahvaltı olarak ilgi görmeye devam ediyor. Erken saatlerde fırına gelerek yağ somununun hamurunu hazırlayan ustalar, daha sonra fırını yakarak hazırlanan hamurları tek tek açıyor. Daha sonra vatandaşların isteğine göre pastırmalı, sucuklu, kavurmalı ve küflü peynirli gibi farklı çeşitlerle yağ somununu hazırlayarak fırına atıyorlar.

Osmanlı döneminden gelen gelenek

Osmanlı döneminde askerlere verilen yiyecek olarak bilinen ve Konya'da günümüzde geleneksel bir yiyecek haline gelen yağ somunu, "Anadolu'nun pizzası" olarak da damak lezzeti halinde geldi. Konya'da geleneksel bir tat olan tereyağlı yağ somunu, vatandaşlar tarafından özellikle kahvaltılarda ilgi görmeye devam ediyor.

Yağ Somunu denince akla gelen isim

Geçtiğimiz günlerde Konya'nın lezzet ustalarından Hasan Şendağlı vefat etmişti. 77 yaşında hayata gözlerini yuman Şendağlı, Konya'nın en tanınmış lezzet ustalarından olup  Etliekmek ve Yağ Somunu denince akla gelen ilk isimlerden. (Mustafa İlker Şen)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • K
    Konyalı Hasan
    1 yıl önce

    Sabah namazından sonra tuluk peynirli yiyeceksin Bi güzel oluyor herkese tavsiye ederim

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • I
    İbrahim
    1 yıl önce

    Namaz kılmadan yenmiyormu her yerde dini kullanmayın

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER