Dünyanın önemli kuruyemiş üreticilerinden biri olan Türkiye'de en çok tükelilen kuruyemiş belli oldu.
İzmirliler çiğdem diyor!
İzmirlilerin çiğdem dediği ama tüm Türkiye'nin çekirdek olarak isimlendirdiği ay çekirdeği tartışmasız ve açık ara yıllardır sektörün liderliğini sürdürüyor. Sohbetlerin, filmlerin, maçların ve çay keyfinin değişmez atıştırmalığı olan çekirdek, tek başına toplam kuruyemiş tüketiminin yüzde 50'sini oluşturuyor.
İkinci sırada fıstık var!
Türkiye'de en çok tüketilen kuruyemişler listesinde yer fısığı var. Pakatli kuruyemişin en fazla satıldığı bölge ise nüfusun en kalabalık olduğu bölge olan Marmara bölgesi oldu. Paketli ürünlerde satış listesine giren üçüncü kuruyemiş ise Antep fıstığı oldu.
Bölgesel değişimler var!
Paketli kuruyemiş sektörünün verileri bölgelere göre değişebiliyor. Tüm listelerde çekirdek birinci sırada ancak ciro hebası yapıldığı zaman Antep Fıstığı ile yer fıstığı zaman zaman yer değiştirebiliyor. Batı bölgelerde Antep fıstığı, Doğu bölgelerinde ise yer fıstığı öne geçiyor.
Çekirdek dünyaya yayılıyor!
Türklerin çok sevdiği çekirdeğin yurt dışı pazarındaki alıcıları da her geçen yıl artıyor. Yüksek kaliteli ay çekirdeği üretiminin artması bu alandaki büyümeyi tetikliyor. Çekirdeğin ihracattaki başarısı gelecekte daha da artacak.
(Mustafa İlker Şen)