Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Kampanyası”, pilot il olarak seçilen Konya'da başlatıldı. Türkiye genelinde uygulanacak projenin tanıtım toplantısı, Karatay Belediyesi ev sahipliğinde Ali Ulvi Kurucu Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirildi.
DURAN SEÇEN: AMAÇ, HALKIN BESLENME KALİTESİNİ ARTIRMAK
"Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Kampanyası”nın tanıtım toplantısında konuşan Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, kampanyanın Konya Valiliği koordinasyonunda; Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi, üniversiteler, fırıncılar ile un sanayicilerinin katkılarıyla hazırlandığını söyledi.
Duran Seçen, kampanyayla hem halk sağlığını korumayı hem de doğru bilgilerle farkındalık oluşturarak beslenme kalitesini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Konya'nın tarımsal üretim kapasitesiyle Türkiye'nin öncü şehirlerinden biri olduğunu belirten Seçen, Türkiye buğday üretiminin yüzde 10'unun Konya'da gerçekleştiğini ve kentte 70 un fabrikasında yılda yaklaşık 3 milyon ton un üretildiğini aktardı. Buna ek olarak 350 fırında günde ortalama 2 milyon ekmek üretildiğini belirten Seçen, "Ancak tüm bu üretimin sadece yüzde 1'i tam buğday ekmeği. Bu oran oldukça düşük. Kampanyanın pilot ilinin Konya olması bu nedenle çok önemli” dedi.
Gerçekleştirilen analizler, saha çalışmaları ve paydaş iş birlikleriyle güçlü bir altyapı oluşturduklarını ifade eden Duran Seçen, 50 örnek fırında hijyen ve denetimlerin yapıldığını ve tadım çalışmaları neticesinde kampanyaya uygun ekmeğin üretildiğini söyledi. Kampanyanın yaygınlaşması sürecinde tüm kurumların ve sektör temsilcilerinin katkısının büyük önem taşıdığını vurgulayan Seçen, destek veren tüm paydaşlara teşekkür etti ve kampanyanın hayırlı olmasını diledi.
ERSİN DİLBER: TOPLUMUN DAHA SAĞLIKLI BESLENMESİNİ HEDEFLİYORUZ
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, tam buğday ekmeği tüketiminin; diyabet, sindirim sistemi, kalp-damar hastalıkları ve obezite gibi kronik hastalıkların önlenmesinde büyük rol oynadığına dikkat çekti.
Tam buğday ekmeğiyle ilgili mevzuatın 2013 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Dilber, buna rağmen kullanımın halen istenilen düzeyde olmadığını belirterek şunları söyledi: "Tam buğday ekmeğini sevdirerek, tüketimini artırarak etkili ve kalıcı adımlar atmalıyız. Kampanyanın başarısı için fırıncılar, zincir marketler, un fabrikaları ve kamu kuruluşları gibi tüm paydaşların desteği şart. Konya'nın tarihsel önemi ve üretim gücü nedeniyle kampanyayı bu şehirde başlatmak isabetli oldu.” Ersin Dilber, kampanya kapsamında kamu kurumlarının yemekhanelerinde ve eğitim kurumlarında tam buğday ekmeğinin ön plana çıkarılacağını ifade etti.
HASAN KILCA: ÜRETİMİN BİR PARÇASIYIZ
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Karatay Belediyesi'nin uzun yıllardır halkın daha sağlıklı ekmek tüketebilmesi adına çalışmalar yürüttüğünün altını çizdi.
Kılca, Karatay Belediyesi Halk Ekmek markasıyla bu sürece önemli katkılar sunduklarını belirterek şöyle konuştu: "Karatay Belediyesi olarak yıllardır Karatay Halk Ekmek markamızla bu değerli organizasyonun içinde yer almaktan mutluyuz. Büyükşehir Belediyemizin hayata geçirdiği fenni fırın yatırımıyla birlikte, bizler de üretim gücümüzü artırıyor ve belediyeler olarak bu zincirin bir halkası olmaktan gurur duyuyoruz.”
BAŞKAN KILCA'DAN TAM BUĞDAY EKMEĞİ MÜJDESİ
Hasan Kılca, öte yandan Karatay Belediyesi'nin glütensiz ekmek üretimiyle de Türkiye genelinde örnek gösterilen bir hizmet sunduğunu vurgulayarak, bu alanda 20 farklı şehre glütensiz ekmek ulaştırıldığını aktardı. Ayrıca önümüzdeki günlerde hizmete girecek yeni fabrika ile birlikte üretim çeşitliliğinin artacağını kaydeden Kılca, "Yeni tesisimizle birlikte ekşi mayalı ve tam buğday ekmeği üretimine de başlayacağız. Böylece bu anlamlı kampanyaya daha güçlü ve hissedilir bir katkı sunmuş olacağız.” dedi.
"TAM BUĞDAY EKMEK FİYATINI DÜŞÜRDÜK”
Kılca ayrıca, Karatay Belediyesi'nin pilot il Konya'da tam buğday ekmeğin yaygınlaştırılması kapsamında önemli bir fiyat indirimi kararı aldığını belirterek, "Toplum sağlığı açısından önemli bir konu olan tam buğday ekmeğinin yaygın kullanımının artırılması amacıyla Karatay Belediyesi Halk Ekmek olarak önemli bir indirime gidiyoruz. 200 gramlık tam buğday ekmeğimizin fiyatını 14 TL'den 11 TL'ye düşürdük.” açıklamalarına yer verdi.
Başkan Hasan Kılca, kampanyaya öncülük eden Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığına, genel müdürlüklere ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'ne de teşekkür ederek, Karatay Belediyesi'nin bu ve benzeri projelere her zaman destek vereceğini söyledi.
UZBAŞ: YEREL YÖNETİMLER OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ
Konya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Kampanyası”nın halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirterek, tam buğday ekmeğinin sadece bir besin tercihi değil, toplum sağlığını destekleyen stratejik bir unsur olduğunu söyledi.
Uzbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle tam buğday ekmeği tüketiminin devlet politikası haline geldiğini vurguladı. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak kampanyaya kararlılıkla destek verdiklerini ifade eden Uzbaş, "Yerel yönetimler olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Fenni fırınlarımız aracılığıyla başta tam buğday ekmeği olmak üzere pek çok ürünü uygun fiyatlarla hemşehrilerimize ulaştırıyoruz.” şeklinde konuştu. Uzbaş, kampanyaya öncülük eden Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, Konya Valiliği, Karatay Belediyesi ve tüm paydaşlara teşekkür etti.
VALİ AKIN: KONYA SAĞLIKLI YAŞAMIN ÖNCÜSÜDÜR
Son olarak konuşan Konya Valisi İbrahim Akın kampanyanın sadece bir beslenme önerisi değil, toplumsal bir farkındalık çalışması olduğunu dile getirdi.
Tam buğday ekmeği tüketiminin hem bireysel sağlığı hem de ülkenin sağlık harcamalarını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Akın şöyle konuştu: "Konya yalnızca tarımsal üretimin değil, sağlıklı yaşamın da öncüsüdür. Hedefimiz bir zihniyet dönüşümünü başlatmak; sofralarımıza sadece doyuran değil, koruyan ekmekleri koymaktır. Bu doğrultuda Konya, üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.”
UZMANLAR TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN ÖNEMİNİ ANLATTI
Toplantı kapsamında, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel ile Gıda Kodeksi ve Yem Mevzuatı Daire Başkanlığı Çalışma Grup Sorumlusu Tarım ve Orman Uzmanı Ahmet Güngör, tam buğday ekmeğinin sağlık üzerindeki etkileri ve kampanyanın içeriğine ilişkin sunum yaptı.
Tanıtım toplantısına; Konya Valisi İbrahim Akın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, akademisyenler, sektör temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı.
Kaynak: Haber Merkezi