Tarımın başkenti Konya, buğday ve arpa üretimiyle adını duyarsa da çok ilginç bitkilerin ekilişi de yapılıyor.
Örneğin Korunga tohumunun yüzde 99'u, lalenin yüzde 90'ı, kuşyeminin yüzde 80'i, havucun yüzde 67'si Konya'da üretiliyor.
Bu çiçekler sadece Konya'da!
Buğday ve arpanın sarı rengi Konya Ovası'nda baskın olsa da Konya'nın rengarenk tarlaları da var.
Resimdeki fotoğraf yüzde 94'ü Konya'da üretilen acı bakla tarlasının çok bilinmeyen fotoğrafı…
Türkiye'de termeye, lüpen ve tirmis adıyla da bilinen acı bakla aslında zehirli bir bitkidir.
Hasat edildikten sonra uzun süre suda bekletilen acı baklalar zehrinden arındırıldıktan sonra çerez olarak tüketiliyor.
Acı baklanın faydaları:
Yüksek lif içeriği ile sağlıklı bir bakliyat olan acı bakla, sindirim sistemi için oldukça önemlidir. Bağırsak temizliğinde rol alan acı bakla hareketlendirdiği bağırsaklardaki parazitleri de temizliyor. Şişkinlik ve kabızlık giderici bir besin olan acı bakladan yapılan lapa siyatik ağrılara, romatizmaya ve eklemlerdeki ağrılara da iyi gelir. Ayrıca acı bakla idrar söktürücü etkisiyle böbrek iltihaplarını gideriyor.
Termiye nerelerde yetiştirilir?
Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen acı baklanın üretim üssü Konya'dır.
Türkiye üretiminin yüzde 94'ü Konya'da yetiştiriliyor.
40 santimetreye kadar uzayan rengarenk bitkisiyle yaz aylarında doğal bir fotoğraf stüdyosunu andıran acı bakla tarlalarına ağırlıklı olarak, Doğanhisar, Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde rastlanıyor.