Türkiye'de bazı ilçeler, nüfus, ekonomi, ulaşım ve coğrafi konum gibi kriterlerle il olmaya hak kazanıyor. Özellikle büyükşehirlerdeki ilçeler, birçok ilden daha fazla nüfusa sahip. Ancak il olmak için sadece nüfus yeterli değil. İlçelerin bağlı oldukları il merkezlerine uzaklığı, sosyo-ekonomik koşulları, altyapısı, kültürel ve tarihi değerleri de önemli rol oynuyor.
8 KRİTER
Yapılan çalışmaya göre il olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyor.
Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il olabilmek için kriterler arasında.
İl olmaya aday 25 ilçe listelendi;
Kozan, Adana
Kozan, Adana ilinin bir ilçesidir. Adana ovasının Yukarı Ova denilen kısmında düz arazinin tepelik bölgeye geçtiği kesimde kurulmuş olup, il merkezine uzaklığı 73 km'dir. İlçe kuzeyde Kayseri, Yahyalı, Feke, Saimbeyli; doğuda Osmaniye, Kadirli; güneyde Ceyhan, İmamoğlu; Batıda Aladağ ilçeleriyle çevrilmiştir.
Kahta, Adıyaman
Polatlı, Ankara
Bandırma, Balıkesir
Edremit, Balıkesir
Ergani, Diyarbakır
Yüksekova, Hakkari
Elbistan, Maraş
Lüleburgaz, Kırklareli
Ereğli, Konya
Konya'ya 150 kilometre uzaklıkta olan ve adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 153 bin 849 nüfusu olan Ereğli, il merkezine uzaklığı ve nüfusu il olmak için istenen kriterlere uyuyor. Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da iyi olan Ereğli il olmaya aday olan ilçelerin arasında gösteriliyor.
Midyat, Mardin
Ünye, Ordu
Cizre, Şırnak
Fethiye, Muğla
Nazilli, Aydın
Akhisar, Manisa
Akhisar, Manisa'nın bir ilçesidir. Şehir merkezinde on dört mahallesi, kırsalda doksan altı köyü bulunan Akhisar, 177.419 kişilik nüfusu ile Manisa'nın il merkezi dışında nüfusu en yüksek, Türkiye'nin ise yüz otuz sekizinci nüfusu en yüksek ilçesidir.
Erciş, Van
Ereğli, Zonguldak
Manavgat, Antalya
Manavgat, Antalya ilinin ilçesidir. Manavgat Şelalesi, Türkiye'nin en düzenli akan akarsuyu Manavgat Irmağı kadirindedir. İlçe nüfusu 252.941'dir. İlçe merkezinin 2008 nüfusu 76.605, 2012 nüfusu ise 99.254'tür.
İskenderun, Hatay
İskenderun, Hatay'ın nüfus bakımından 2. büyük ilçesidir. Nüfusu 248.335 kişidir. İlçe Türkiye'nin en büyük limanlarından birine sahip olup bu bakımdan deniz ticaretinde önemli bir konumdadır. MÖ 333 yılında, Büyük İskender'in İssos yakınlarında kazandığı zaferden sonra Alexandreia adıyla kurulmuştur.
Siverek, Urfa
Çorlu, Tekirdağ
İnegöl, Bursa
Tarsus, Mersin