Ankara, Konya ve Aksaray il sınırlarının kesiştiği yerde bulunan ve Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü, ülkenin tuz ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor. Tuz Gölü havzası, ülkemizde biyolojik çeşitliliğin korunması açısından önem taşıyan sulak alanlar arasında yer alıyor.
Kuraklığın fotoğrafları çekildi!
Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Tuz Gölü'nde kuraklık her geçen gün daha da derinleşiyor. Gölde çekilen görüntüler, gölün adeta hayata veda ettiğini gözler önüne serdi. Çatlamış topraklar, geri çekilmiş sular ve kaybolan canlılık Tuz Gölü'nün kuruduğunu doğruluyor.
Görünen köye doğru!
Tuz Gölü'nde kuraklık nedeniyle fark edilen küçülmeyi uzmanlar da doğruluyor. Flamingoların ürediği sayısız göçmen kuşun konakladığı gölü besleyen kaynak sayısı hızla azalıyor. Suyla birlikte bölgedeki biyolojik çeşitlilik de azalıyor.
Çözüm arayışı sürüyor!
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA), 27-30 Mayıs tarihleri arasında Aksaray'da toplanıyor. 44 ülkeden belediye başkanlarının katılacağı zirvede ana gündem ‘Kuraklık ve İklim Değişikliği' olacak. İklim değişikliği ile ilgili çalışmalar Tuz Gölü'nün korunması için çok önemli olacak.